Ε.Ε.: «Ναι» σε υπό όρους συνεργασία με Αλ. Τσίπρα

Η Κομισιόν «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί
Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 20:23
UPD:21:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και διεμήνυσε πως δεν πρέπει «να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί».

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, αν βρεθεί «μια κοινή γλώσσα».

Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο κ. Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι θεωρεί σημαντική μια «ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε σήμερα πως αυτό δεν συνιστά υιοθέτηση θέσης στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού διαλόγου. «Δεν πρόκειται για έκκληση για την ψήφιση του ενός ή του άλλου… Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ελεύθερα τους ηγέτες τους», τόνισε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και διεμήνυσε πως δεν πρέπει «να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είπε πως, αν γίνει πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας». Θα καταστρώσουμε σχέδια μετά τις 25 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ήδη εξελιχθεί».

«Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σ’ αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Κατάινεν: Χάσιμο χρόνου οι εικασίες για Grexit

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γέρκι Κατάινεν, υποστηρίζει πως οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και τονίζει ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ανάπτυξη, ο κ. Κατάινεν τόνισε ότι η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, είναι ουσιώδους σημασίας για τη χώρα.

Η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια των ευρωπαίων πολιτών την οποία έλαβε και παρείχε δεσμεύσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να σεβαστούν αυτές τις δεσμεύεις προς τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα και να μην γίνονται σπέκουλες οι οποίες τελικά δεν βοηθούν στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κατέληξε ο κ. Κατάινεν.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή