Επεισόδια έξω από το ΥΠΟΙΚ, μετά την απόφαση για τις καθαρίστριες

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 16:20
UPD:20:59
NAFTEMPORIKI.GR

Το υπουργείο έχει καταθέσει και αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την εκδίκαση της οποίας τον Σεπτέμβριο θα κλείσει αμετάκλητα το θέμα.

A- A A+

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Οιικονομικών, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να απομακρύνουν τις συγκεντρωμένες καθαρίστριες, οι οποίες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου να αναστείλει την απόφαση για την επαναπρόσληψή τους. 

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, τραυματίστηκαν δυο καθαρίστριες, η μία εκ των οποίων παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ στη δεύτερη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο. Οι καθαρίστριες δηλώνουν αποφασισμένες να μην φύγουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ οι καθαρίστριες αποχώρησαν ειρηνικά προς την Καραγιώργη Σερβίας και διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κάποιοι από τους διαδηλωτές άφησαν σκυλοτροφή μπροστά στα ΜΑΤ που βρίσκονται παραταγμένα στο ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης. 

Άρειος Πάγος

Νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε προσωρινά την υπ. αριθμ. 1584/2014 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διέταζε την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο υπουργείο Οικονομικών και στις ΔΟΥ.

NAFTEMPORIKI.GR

Το υπουργείο έχει καταθέσει και αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την εκδίκαση της οποίας τον Σεπτέμβριο θα κλείσει αμετάκλητα το θέμα.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης την Τρίτη, οι δικηγόροι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο και πως οι απολύσεις των καθαριστριών, έγιναν για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

NAFTEMPORIKI.GR

Οι δικηγόροι των καθαριστριών από την πλευρά τους επεσήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, ενώ οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση. Χαρακτήρισαν επίσης απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης, καθώς το δικονομικό αυτό μέτρο, επιτρέπεται μόνο κατά οριστικών αποφάσεων.

NAFTEMPORIKI.GR

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, τραυματίστηκε μία από τις καθαρίστριες, η οποία παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Μετά την αποδοχή του αιτήματος του ΥΠΟΙΚ από τον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος των καθαριστριών Γιάννης Καρούζος σημείωσε ως η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, κάτι, όπως είπε, που θα κριθεί τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε όμως πως ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστη απόφαση. «Δυστυχώς πλέον αμφισβητείται το δικαίωμα των εργαζομένων στη ζωή, όχι απλώς στην εργασία, και αυτό ίσως να αποτελεί ένα ορόσημο για τους μετέπειτα αγώνες τους» συμπλήρωσε.

DROMOGRAFOS
ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής βία δείγμα του κατήφορου της κυβέρνησης

Για πρωτοφανείς σκηνές βίας ενάντια στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ ως δείγμα το «κατήφορου μιας κυβέρνησης όμηρο των μνημονιακών απαιτήσεων των δανειστών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα επεισόδια που ξεσπασαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή προσφυγή του υπουργείου.

«Το μόνο μέσο που τους έχει απομείνει είναι η ωμή βία απέναντι σε αυτούς και αυτές που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους» αναφέρει ο τομεάς εργασίας του κόμματος.

Μάλιστα, σχετικά με την απόφαση του ΑΠ αναφέρει ότι «οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αλήθεια ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται όχι μόνο με βάση το δίκαιο και τις γενικές αρχές του Συντάγματος, αλλά κυρίως ηθικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα όταν πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση».

«Ο ηρωικός αγώνας των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που παλεύουν για το ψωμί και την αξιοπρέπεια στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους το μήνυμα της αδιαπραγμάτευτης αντίστασης ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές τρόικας-κυβέρνησης που μετατρέπουν τη χώρα σε εργασιακή και κοινωνική «έρημο» αναφέρει η ανακοίνωση.

NAFTEMPORIKI.GR

Οι απολυμένες καθαρίστριες άφησαν σκυλοτροφή στα ΜΑΤ.

ΚΚΕ: Οι αγώνες των εργαζομένων δεν κρίνονται στα δικαστήρια

Την άποψη ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν κρίνονται στα δικαστήρια διατυπώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους».

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή