Τι κάνουν οι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού όταν πέφτει το σκοτάδι;

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 15:56
UPD:15:56
SHUTTERSTOCK

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του μεγαλύτερου ερπετού στον κόσμο είναι «προγραμματισμένη» από τη γέννησή του, με τα κυρίαρχα ζώα να επιβεβαιώνουν τη θέση τους στην κοινότητα μέσα στις πρώτες εβδομάδες ζωής τους. 

A- A A+

Δεν φημίζονται για τις φιλικές διαθέσεις τους, όμως κάποιοι κροκόδειλοι είναι επιθετικότεροι από άλλους. Αυστραλοί και ινδοί ερευνητές έκαναν έναν... επιστημονικών προδιαγραφών «διαγωνισμό» και ανέδειξαν τον Crocodylus porosus ή κροκόδειλο του αλμυρού νερού ως το επιθετικότερο από τα επτά είδη που επέλεξαν για τη μελέτη τους.

«Είναι οι χειρότεροι ως προς την επιθετικότητα. Όταν τους ενοχλεί κάτι, ταράζονται πολύ και επιτίθενται με το κεφάλι εναντίον άλλων κροκοδείλων», δήλωσε στον Guardian ο Μάθιου Μπράιεν, βιολόγος στο πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας. «Οι μεγάλοι “αλμυροί”, κυρίως τα αρσενικά κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, αποτελούν τρομακτικό θέαμα. Είναι σαν βαριοπούλες που σίγουρα θα διέλυαν κεφάλια.»

Οι ερευνητές περιγράφουν στην επιθεώρηση PLOS ONE τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων κροκοδείλων, ειδικά όταν πιστεύουν ότι δεν τους βλέπουν, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους τοποθέτησαν κροκόδειλους σε ομάδες των τεσσάρων, μέσα σε μία ελεγχόμενη έκταση με νερό. Με τη βοήθεια καμερών, παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους και είδαν ότι, ιδιαίτερα μεταξύ 4 το απόγευμα και 11 το βράδυ, τα ζώα και των δύο φύλων έχουν... βίαιες εκρήξεις της τάξεως των 5-15 δευτερολέπτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του μεγαλύτερου ερπετού στον κόσμο είναι «προγραμματισμένη» από τη γέννησή του, με τα κυρίαρχα ζώα να επιβεβαιώνουν τη θέση τους στην κοινότητα μέσα στις πρώτες εβδομάδες ζωής τους. «Φαίνεται πως έχουν αυτή τη συμπεριφορά απ’ όταν γεννιούνται», εξηγεί ο Μπράιεν. «Είναι όπως στους ανθρώπους: κάποιοι είναι κόπανοι, κάποιοι είναι καλοί.»

Σε σχέση με τους «αλμυρούς», όπως τους αποκαλούν χαϊδευτικά στην Αυστραλία, οι ερευνητές λένε ότι τα υπόλοιπα είδη που μελέτησαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κοινωνικά ή ακόμη και... ευγενικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο γαβιάλης που ζει στην Ινδία, είναι «πραγματικά γλυκός», κατά τον Μπράιεν πάντα, καθώς θέλοντας να προστατεύσει τα σαγόνια του, προτιμά να απέχει από τους καυγάδες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή