Η συριακή αντιπολίτευση θα μετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 06:14
UPD:07:05
REUTERS/STRINGER

Σύρος αντάρτης έχει κρεμάσει τη σημαία της αντιπολίτευσης από παράθυρο για να προσελκύσει και να εντοπίσει ελεύθερους σκοπευτές των κυβερνητικών δυνάμεων.

A- A A+

Τη συμμετοχή της στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη αποφάσισε η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση, όπως ανακοίνωσε ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

Η συριακή αντιπολίτευση θέτει ωστόσο και προϋποθέσεις, ζητώντας να υπάρξουν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής σε πολιορκημένες περιοχές, να υπάρξει απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και επίσης να υπάρξει δέσμευση ότι κάθε πολιτική διάσκεψη θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική μετάβαση.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός κατέληξε στην απόφαση να συναινέσει με την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις μετά από δύο ημέρες συζητήσεων.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ», δήλωσε ο Αντίμπ Σχισχακλί, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να παραστεί τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η συριακή αντιπολίτευση ως σύνολο δεσμεύεται να μετάσχει στις συνομιλίες.

Η αρχική ελπίδα ήταν οι συνομιλίες να διεξαχθούν πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, αλλά η έως τώρα αποτυχία του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μια σαφή θέση για την εκπροσώπησή του, καθώς και οι διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας καθυστερούν τη σύνοδο.

Σημαντικές ταξιαρχίες ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διαδικασία της Γενεύης. Οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι αν η διάσκεψη δεν έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Ασάντ θα χρεώσουν με την κατηγορία της προδοσίας όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς συνομιλίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή