Στη νεαρή Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης

«Επικράτησε» του Έντουαρντ Σνόουντεν
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 13:45
UPD:13:52
REUTERS/ADREES LATIF
A- A A+

Η έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι από εκτελεστή των Ταλιμπάν το 2012, διότι τασσόταν ανοικτά υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών στην παιδεία, τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για το 2013.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 16 ετών, επελέγη ομόφωνα από τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας τον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος.

Σύμφωνα με ειδικούς και πρακτορεία στοιχημάτων, η Μαλάλα θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2013.

NAFTEMPORIKIGR

Η ανακοίνωση της βράβευσης της Μαλάλα Γιουσαφζάι με το Βραβείο Ζαχάροφ, από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

EURONEWSGREEK

Το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται από το ΕΚ κάθε χρόνο από το 1988 και έχει πάρει το όνομά του από τον άλλοτε σοβιετικό επιστήμονα και αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάροφ.

Ανάμεσα στους προηγούμενους βραβευθέντες είναι ο Νέλσον Μαντέλα και η βιρμανή ακτιβίστρια Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Τον Ε. Σνόουντεν είχε προτείνει η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για τις «μεγάλες υπηρεσίες» που προσέφερε στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους ευρωπαίους πολίτες αποκαλύπτοντας τα προγράμματα παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή