Παραδίδεται στο ΣΑ η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 06:09
UPD:08:14
EPA/JUSTIN LANE

Φωτογραφία αρχείου από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

A- A A+

Παραδίδεται στις 11:15 τοπική ώρα (15:15 GMT ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση των διπλωματών του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το γραφείο του Μπαν Κι Mουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η Ρωσία , οι ΗΠΑ , όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή» συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών θα αναφέρει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς.

Πράγματι , η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον «ορισμό ενός ενόχου» όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ.

EURONEWSGREEK

Ωστόσο, διπλωμάτες αναφέρουν πως τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. «Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου  , είπε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου.

Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελβετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ .

«Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας . «Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψει ποιος οδήγησε την επίθεση» πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι που έχει σημασία τώρα», σημείωσε ένας άλλος διπλωμάτης . «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή