Ποια σενάρια προκρίνονται για ΕΑΣ ΕΛΒΟ ΛΑΡΚΟ

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 21:21
UPD:22:15
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάστηκε σε βάθος, με τα συναρμόδια υπουργεία να προωθούν «λύση στο πλαίσιο του εφικτού».

 

A- A A+

Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις υπό τον υπουργό Οικονομικών για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).

«Λύση στο πλαίσιο του εφικτού» για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ

Σε ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάστηκε σε βάθος, με τα συναρμόδια υπουργεί να προωθούν «λύση στο πλαίσιο του εφικτού». Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

 Παρουσιάστηκε η πρόταση για ΛΑΡΚΟ 

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος με εκπροσώπους των εργαζομένων, κατά την οποία τους παρουσιάστηκε η πρόταση που θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους, «με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ». 

Τα επικρατέστερα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών που συμμετείχαν στις συσκέψεις, αλλά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ανά εταιρεία φέρεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής:

Για τα ΕΑΣ, το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έχουν, μεταξύ άλλων, προτείνει τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .

Για την ΕΛΒΟ, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.

Στη ΛΑΡΚΟ τέλος, απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Τέλος του μήνα οι τελικές αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε προκρούστειες λύσεις

«Όχι» σε προκρούστειες λύσεις για το μέλλον ΕΑΣ και ΕΛΒΟ λέει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας «να προσέλθουν άμεσα» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν μια ευρείας αποδοχής λύση για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. 

Σε δήλωσή τους με αφορμή την διυπουργική σύσκεψη, οι βουλευτές και μέλη του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Χατζηλάμπρου υποστηρίζουν ότι σκοπός των επικεφαλής των δύο υπουργείων είναι «να δώσουν συγχωροχάρτι στην κακοδιαχείριση των διορισμένων κομματικών διοικήσεων» και «να φορτώσουν στον έλληνα φορολογούμενο τις συνέπειες των καταστροφικών τους επιλογών, χωρίς φυσικά να λαμβάνουν οποιαδήποτε πρόνοια για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, σημειώνουν, η κυβερνητική επιλογή αναδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση «την πλήρη υποταγή στην τρόικα και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παραπέμποντας στο πρόγραμμα για τις δύο επιχείρησεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ ΑΒΕΕ στις 24 Ιουλίου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι εταιρείες αυτές μπορούν και στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν και τα χρέη τους να εξοφλήσουν χωρίς να επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο.

Απέναντι στην πρόταση αυτή, τονίζουν, τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας παραθέτουν τις επιλογές είτε της «αναδιάρθρωσης», είτε της «ειδικής εκκαθάρισης». Όμως, όπως επισημαίνουν, από την περιγραφή των επιλογών αυτών στα άρθρα 14α και 14β του Νόμου 3429/2005 (όπως τροποπιήθηκε πρόσφατα και ισχύει) δυο συμπεράσματα συνάγονται:

«1. Και οι δυο επιλογές οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού

2. Και οι δυο λύσεις συνεπάγονται εκποίηση του ενεργητικού των εταιρειών και μετακύλιση του σημερινού χρέους, το οποίο τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν – που αλλού; - στον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο πολίτη».

«Η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζόμενων σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και η συνεύρεσή τους με τους άλλους κλάδους (καθηγητές, γιατρούς, εργαζόμενους στην ΕΡΤ κ.α.), σε έναν αγώνα για μια Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής, χωρίς μνημόνια και τρόικες, μπορεί να αποτρέψει και την εκ-καθάριση της αμυντικής βιομηχανίας», καταλήγει η ανακοίνωση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή