Ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργασιακών ροών

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 16:48
EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
A- A A+

Τη δυνατότητα παρατήρησης της ροής προσλήψεων, απολύσεων αλλά και αμοιβών εργαζομένων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, δίνει ήδη από την 1η Μαρτίου η ηλεκτρονική σύνδεση ΙΚΑ- ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία οι κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι το πρωτοποριακό, όπως το χαρακτήρισε, ηλεκτρονικό σύστημα θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν όλα τα στοιχεία των εργασιακών ροών. Έτσι θα είναι γνωστό πόσοι είναι οι εργαζόμενοι, το είδος της απασχόλησης, οι αμοιβές, ο κλάδος απασχόλησης, η δύναμη κάθε επιχείρησης σε επίπεδο περιφέρειας, νομού και νησιών, εξήγησε ο κ. Βρούτσης. «Θα μπορέσουμε να ασκήσουμε, για πρώτη φορά, πραγματική πολιτική απασχόλησης, γιατί ακριβώς θα γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Τοποθετήσεις των φορέων

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΟΣΕ- ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις βελτιώσεις που επήλθαν. Παράλληλα, υπογράμμισαν τα θετικά βήματα που γίνονται με το σύστημα Αριάδνη, για την ηλεκτρονική μηχανογράφηση των ασφαλισμένων.

Στο σύστημα Αριάδνη και ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), αναφέρθηκε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος τα χαρακτήρισε ως το «βασικό οπλοστάσιο» της κοινωνικής ασφάλισης για τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Μιχάλης Κανδαράκης, τόνισε από την πλευρά του πως με το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζονται φλέγοντα ζητήματα του Σώματος, όπως η θεσμική θωράκιση των Επιθεωρητών Εργασίας. Διαβεβαίωσε ακόμη πως το ΣΕΠΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των εργαζομένων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέας Ανδρεάδης, για το άρθρο του νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη θεσμική εκπροσώπηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή