Στη Συρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ

Πυρά για τη διάλυση διαδήλωσης κατά του Ασαντ στη Δαμασκό - Δύο νεκροί
Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 14:20
UPD:14:23
A- A A+

Δυνάμεις του συριακού στρατού άνοιξαν σήμερα πυρ για να διαλύσουν συγκέντρωση κατά του προέδρου Ασαντ στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Η διαδήλωση έγινε αμέσως μετά την κηδεία τριών νέων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειας διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος την Παρασκευή - σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ασαντ από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μέχρι και 30.000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία παρότι χιόνιζε.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας στο Ιντερνετ εμφανίζονται γυναίκες που θρηνούν για να τιμήσουν τους "μάρτυρες" και κόσμος να φωνάζει: "Θυσιάζουμε το αίμα μας, την ψυχή μας για εσάς μάρτυρες. Ενα, ένα, ένα, ο συριακός λαός είναι ένα".

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ασαντ στη Δαμασκό.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος απέδωσε σήμερα τις ταραχές που μαίνονται τους τελευταίους 11 μήνες στη χώρα, στην ύπαρξη σχεδίου με στόχο το διχασμό της χώρας.

«Αυτό που αντιμετωπίζει η Συρία είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια διχασμού της και επιρροής της γεωπολιτικής της θέσης και του ιστορικού ρόλου της στην περιοχή», δήλωσε ο Ασαντ στη συριακή κρατική τηλεόραση μετά τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι ΗΠΑ έχουν στείλει μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη στη Συρία για να παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ.

Τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη συλλέγουν αποδείξεις για τη βία που χρησιμοποιούν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για να "στοιχειοθετηθεί υπόθεση για μια ευρεία διεθνή παρέμβαση", ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν σχολίασε το ρεπορτάζ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή