Ιταλία: Αντιδράσεις για την καταδίκη έξι σεισμολόγων

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 06:31
UPD:10:49

Την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση καταδίκης για ανθρωποκτονία, έξι σεισμολόγων στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν σήμαναν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου στο σεισμό του 2009 στην πόλη Λ΄Ακουιλα,ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους.

A- A A+

Την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση καταδίκης για ανθρωποκτονία, έξι σεισμολόγων στην Ιταλία, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν σήμαναν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου στο σεισμό που σημειώθηκε το 2009 στην πόλη Λ΄Ακουιλα και στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους.

«Αν καταδικαστούν, αυτή η απόφαση θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην σεισμολογική κοινότητα, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Σάντι Στέισι, καθηγήτρια σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Αλστερ. «Ποιος επιστήμονας θα είναι διατεθειμένος να αξιολογήσει ένα σεισμό, αν ένα λάθος τον οδηγήσει στη φυλακή για ανθρωποκτονία», διερωτήθηκε.

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι οι επιστήμονες έδωσαν ανακριβείς διαβεβαιώσεις μετά τις δονήσεις που είχαν προηγηθεί του σεισμού, μεγέθους 6,3 βαθμών.

Οι έξι σεισμολόγοι και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είχαν πάρει μέρος σε μια συνάντηση, πριν από το σεισμό που έπληξε την περιοχή της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2009, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ανακοίνωσαν στους αρμόδιους ότι ήταν απίθανο να σημειωθεί ένα μεγαλύτερος σεισμός, αλλά όχι αδύνατο.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή