Απεβίωσε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 11:43
UPD:20:59

«Εφυγε» τα ξημερώματα, σε ηλικία 76 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 12:00 στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσις Σωτήρος (Aγιος Σώστης - Λεωφ. Συγγρού).

O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, τηλ. 210 7222934, στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).

Ο «καπετάν Βασίλης», ο ιδρυτής της Costamare και πρωτεργάτης στην ίδρυση της Costa Navarino, μεγάλης τουριστικής μονάδας στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Μεσσηνία, γεννήθηκε στο Διαβολίτσι.

Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπο. Το 1948 ήρθε στην Αθήνα και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1953 όταν και μπαρκάρισε για πρώτη φορά. Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγόρασε με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ. Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 - 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και εισέρχεται στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές. Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.

Η Costamare το Νοέμβριο του 2010, εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 2005 ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει σταδιακά έως το 2010 περίπου 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ, και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή της Πύλου συνολικού εμβαδού 2.700 στρεμμάτων περίπου.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα της Lloyd's List (2004) ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ονομάστηκε «Greek King of Containers», καθώς τον Ιούνιο του 2007 η εταιρεία του Costamare διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, το 2009 σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τίμησαν τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Το Μάρτιο του 2010, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας απένειμε στον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο το αργυρό μετάλλιο «ως αναγνώριση της συνεχούς και άοκνης προσπάθειας και των πρωτοβουλιών τους σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών από τους ρύπους και τις λοιπές επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες».

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος έχει συμμετάσχει στα Διοικητικά Συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών όπως:

- Vryonis Center, Sacramento California

- Κέντρο Ελληνισμού «Αγγελος Κ. Τσακόπουλος», Sacramento California

- Μεσσηνιακή Αμφικτιονία

- UHAC

- Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

- Advisory Board της γερμανικής ναυτιλιακής τράπεζας DVB NedshipBank

- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

- Leadership 100

- Hellenic Committee των Νηογνωμόνων Lloyds και Bureau Veritas

- Hellenic Committee του Νηογνώμονα Germanischer Lloyd (Πρόεδρος)

- Διεθνής ασφαλιστικός οργανισμός Swedish Club (Αντιπρόεδρος)

Επίσης, έχει επίσης βραβευτεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από σημαντικούς φορείς:

- Ακαδημία Αθηνών

- Δήμος Αθηναίων

- Δήμος Καλαμάτας

- Επτά Επιμελητήρια Πελοποννήσου

- Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος

- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

- Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας

- Ελληνική Ναυτιλιακή Λέσχη

- Λέσχη Επιχειρηματικότητας

- Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαντικές τέλος ήταν οι πρωτοβουλίες αλλά και οι δωρεές του για τη δημιουργία και στήριξη κοινωφελών έργων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, τη Μεσσηνία.

Ήταν παντρεμένος με την Κάρμεν Αχιλ. Κυρίτση, με την οποία απέκτησαν τρεις γιούς: τον Κωστή, τον Αχιλλέα και τον Χρήστο, που σήμερα διευθύνουν την Costamare, την TEMES και την GEOHELLAS αντίστοιχα.

«Να βάλουμε όλοι "πλάτη" να σωθεί η χώρα»

«Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το ποιος φταίει και φτάσαμε ως εδώ δεν βοηθάει να το ψάχνουμε. Σήμερα, προέχει να βάλουμε όλοι πλάτη να σωθεί η χώρα. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας το διπλανό του και να επιβιώσουμε, όσο το δυνατόν, μονοιασμένοι».

Τα παραπάνω είχε δηλώσει το Δεκέμβριο ο καπετάν Βασίλης στη διάρκεια εκδήλωσης του ALBA, όπου του απενεμήθη το Business unusual Award θέλοντας να τιμήσει τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, πλοιοκτήτη καπετάν Βασίλη, έναν άνθρωπο με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και προσφορά.

«Εφυγε γαλήνιος...»

«Ο Καπετάνιος έφυγε γαλήνιος ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδια του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικούς του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία», αναφέρει η εταιρεία Costamare σε ανακοίνωσή της.

ΕΕΝ: Η μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια αισθάνεται φτωχότερη

Τη βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του «Πατριάρχη» της σύγχρονης ναυτιλίας, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, εξέφρασε η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΝ αποφάσισε αντιπροσωπεία του να παραστεί στην κηδεία του εκλιπόντος και χρηματικό ποσό να κατατεθεί στο Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση, η μεγάλη ναυτιλιακή οικογένεια από σήμερα αισθάνεται φτωχότερη από την απώλεια ενός εμπνευσμένου και πρωτοπόρου πλοιοκτήτη, αλλά, κυρίως, ανθρώπου με έντονη κοινωνική παράσταση, ήθος, εντιμότητα, που, μέχρι τελευταία στιγμή, αγωνιζόταν, πέραν των προσωπικών επιχειρηματικών επιδιώξεων του, να υλοποιηθεί το όνειρό του, ώστε η ελληνική εμπορική ναυτιλία να συνεχίσει να είναι πρώτη σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της.

Γ. Διαμαντίδης: Σήμερα είμαστε φτωχότεροι

«Σήμερα η μεγάλη ναυτική οικογένεια, η Ελληνική ναυτιλία, θρηνεί τον χαμό ενός επιφανούς στελέχους της, που τίμησε το ελληνικό επιχειρείν με τον καλύτερο τρόπο. Ενός ανθρώπου, όπως «ο καπετάν Βασίλης», που όλα τα χρόνια της ζωής του αγωνίσθηκε για την πατρίδα μας και βέβαια την ιδιαίτερη πατρίδα του που υπεραγαπούσε. Σήμερα είμαστε φτωχότεροι. Θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και είμαι βέβαιος ότι οι γιοι του, όπως ήδη κάνουν, θα συνεχίσουν το έργο του» δήλωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης.

Αντ. Σαμαράς: Χάσαμε ένα μεγάλο Έλληνα

«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον Τόπο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για το θάνατο του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

«Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια. Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Σαμάρας.

«Είμαι περήφανος -υπογράμμισε- που ο Καπετάν Βασίλης με τιμούσε με την φιλία του. Θα τον τιμώ πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ντ. Μπακογιάννη: H εφοπλιστική οικογένεια θρηνεί

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ενός εξαιρετικού ανθρώπου και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ενός αληθινού φίλου», δήλωσε η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εφοπλιστική οικογένεια θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός σημαντικού μέλους της, ενός πραγματικού έλληνα με όραμα και κοινωνική ευαισθησία που έδωσε και την ψυχή του για την ανάπτυξη του τόπου του και την προβολή της χώρας μας» και εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο: Έφερε πιο κοντά Ελλάδα-Κίνα

Την ιδιαίτερη θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αλλά και σε ολόκληρη τη ναυτική οικογένεια, εκφράζει ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ν. Γιαννίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

«Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της Costamare, ως ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες της ναυτιλίας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας έφερε πιο κοντά την Ελλάδα με την Κίνα μεσολαβώντας για την κινεζική επένδυση στον ΟΛΠ. Η απώλεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου κάνει σήμερα την ελληνική ναυτιλιακή κι επιχειρηματική οικογένεια ακόμη πιο φτωχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα