Νέο «άλμα» της ανεργίας στο 14,8%

Το Δεκέμβριο
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 12:02
UPD:19:19

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 223.893 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 1,7%) και διαμορφώθηκαν σε 4.233.765 άτομα.

Στο 14,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010, από 10,2% που ήταν το Δεκέμβριο του 2009 και 13,9% το Νοέμβριο του 2010, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 223.893 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (μείωση 1,7%) και διαμορφώθηκαν σε 4.233.765 άτομα.

Στο μεταξύ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (αύξηση 5,9%) και διαμορφώθηκαν σε 733.645 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.

Στους άνδρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% από 6,9% που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ στις γυναίκες ανήλθε στο 18,7% από 14,8%.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατά ομάδες ηλικιών, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στους νέους 15-24 ετών (39%) και 25-34 ετών (21%).

Τέλος, κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στα Νησιά του Ιονίου (23,1%), στη Δυτική Μακεδονία (17,7%) και στην Κεντρική Μακεδονία (16,5%) και τα χαμηλότερα στο Βόρειο Αιγαίο (10,6%), στην Πελοπόννησο (11,5%) και στην Αττική (14%).

Στροφή στην ανάπτυξη ζητεί η ΝΔ

Για εφιαλτικό σκηνικό στην ελληνική κοινωνία λόγω της «θηριώδους ανεργίας», της παρατεινόμενης ύφεσης και του εκρηκτικού, όπως ανέφερε, πληθωρισμού, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Νικολόπουλος.

«Το νέο άλμα της ανεργίας στο 14,8% για το Δεκέμβριο επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις για την οικονομία», ανέφερε ο τομεάρχης της ΝΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στροφής της οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην τόνωση της αγοράς.

ΚΚΕ: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν νοιάζονται για τους ανέργους

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τη ΝΔ ότι «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία ούτε νοιάζονται για τους ανέργους», καθώς, όπως ανέφερε, «πριν μια εβδομάδα απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ολοκληρωμένη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «τα κόμματα του συστήματος χρησιμοποιούν την ανεργία ως πρόσχημα για να τσακίσουν και τις τελευταίες εργατικές κατακτήσεις, για να διευρύνουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Καταλήγοντας, λοιπόν, τόνισε πως «την προστασία των ανέργων πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβει η οργανωμένη ταξική και λαϊκή συμμαχία».

ΛΑΟΣ: Ζούμε την ψευδαίσθηση των πλασματικών αριθμών της ανεργίας

«Ζούμε την ψευδαίσθηση των πλασματικών αριθμών της ανεργίας. Σήμερα, ένας στους δύο είναι άνεργος, πράγμα που επιτείνει την ύφεση και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους άνεργους

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε, η νέα αύξηση της ανεργίας, οφείλεται αφενός στις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές «που εντείνουν την ύφεση και διαλύουν την παραγωγική υποδομή της χώρας» και αφετέρου στις νομοθετικές ρυθμίσεις για πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις εργαζομένων.

Χαρακτήρισε επίσης «κροκοδείλια» τα δάκρυα της κυβέρνησης για τους ανέργους, καθώς, όπως είπε, με το μνημόνιο που έχει συμφωνήσει με την τρόικα προωθεί την περικοπή ακόμα κι αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατ. ευρώ το 2012.

Ντ. Μπακογιάννη: Χρειάζεται στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ανεργία εξαπέλυσε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με το Δ.Σ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Αφού σημείωσε ότι μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη δουλειά τους 280.000 άνθρωποι, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε πως αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε σήμερα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας για 55.000 ανέργους.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται στήριξη είναι οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν θέσεις εργασίας και έχουν ανάγκη από ουσιαστικές λύσεις και πάνω απ' όλα από ένα πρόγραμμα ρευστότητας το οποίο θα τις κρατήσει ζωντανές», τόνισε η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

ΓΣΕΕ: Υψηλότερη η πραγματική από τη στατιστική ανεργία

Την εκτίμηση ότι η πραγματική ανεργία είναι σημαντικά υψηλότερη από τη στατιστική ανεργία εκφράζει η ΓΣΕΕ με αφορμή τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας απ' τις "δαγκάνες" του μνημονίου, την ύφεση και την κρίση».

Η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα απαιτούν και διεκδικούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Απαιτούν ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων) για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Απαιτούν και διεκδικούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας και στην Ευρώπη, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση αλλά ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, συμπληρώνεται.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα