Κύπρος - Κ. Μητσοτάκης: Πληρώσατε και εσείς το λαϊκισμό, αλλά γυρίσατε σελίδα

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 23:37
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

«Είμαι σήμερα εδώ για να στηρίξω τον πρόεδρο του αδερφού κόμματος της ΝΔ Αβέρωφ Νεοφύτου στον αγώνα του να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για το συνέδριο της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης της Κύπρου, η οποία ανέδειξε τα τελευταία 30 χρόνια 2 προέδρους με δεκαετή θητεία.

«Του κόμματος το οποίο συνδέεται διαχρονικά με τη ΝΔ με αγώνες πατριωτικούς και δεσμούς ιδεολογικούς. Την παράταξη, την οποία ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης. Ένας σοφός πολιτικός, ο οποίος μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας όσο κανείς στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να τον διαδεχθεί σε δύσκολες στιγμές ο Ν. Αναστασιάδης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ υπό την ηγεσία του Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε αλλεπάλληλες νίκες και καθιερώθηκε ως πρώτη δύναμη του τόπου.

«Ο συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων και των μεγαλύτερων επιτυχιών για το καλό του κυπριακού λαού», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θυμήθηκε ότι γνώρισε σε νεαρή ηλικία τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτακη.

«Δυο πολιτικοί που πάντα έλεγαν την αλήθεια αψηφώντας το προσωρινό κόστος», είπε και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις ηγετικές ικανότητες του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Στην Κύπρο κλείσατε νωρίτερα και αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση των αρχών της περασμένης δεκαετίας. Πληρώσατε και εσείς το λαϊκισμό, αλλά γυρίσατε σελίδα. Το οφείλετε στον Νίκο Αναστασιάδη. Εμείς γυρίσαμε σελίδα στο καλοκαίρι 2019», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Το 2023 είναι έτος εκλογών και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Το στοίχημα είναι κοινό, είναι να μην πάμε πίσω, να μην περιοριστούμε στη διατήρηση της εξουσίας, αλλά να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και στις δυο χώρες μας».

 «Προσέχετε τις εύκολες υποσχέσεις και τα ανέξοδα λόγια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα εύκολα λόγια εύκολα καίγονται», είπε επίσης ενώ αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.

 

«Καθε ταραξίας θα εισβάλει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια είπε ότι η Ευρώπη συνταράσσεται από την επιστροφή ενός πολέμου, κάτι που κανείς δεν θα φανταζόταν κι όμως συμβαίνει.

Είπε πως η απειλή αφορά όλα τα κράτη και τους λαούς και αποτελεί ανοικτή επίθεση με καταπάτηση υφιστάμενων συνόρων.

«Αρκεί κάθε πολίτης να κάνει μια απλή προσομοίωση. Δεν πρόκειται για απλό ζήτημα της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά για επικίνδυνη εξέλιξη με αντανάκλαση στη δική τους ζωή.

Κάθε τοπικός ταραξίας θα εισβάλει. Πρόκειται για μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα. Αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Πουθενά άλλου όπως εδώ δεν αποτυπώνεται η ανάγκη άρσης στρατιωτικών τετελεσμένων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε : «Η Ουκρανία βιώνει τη τραγική εμπειρία της Κυπρου το ‘74. Να μην αφήσουμε το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος».

 

 

«Οι θέσεις περι δυο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί»

 Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το κυπριακό επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις.

«Λύση που θα εγγυάται το μέλλον ευημερία και για τις δυο κοινότητες. Η ευρωπαϊκή κυπριακή δημοκρατία είναι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για όλους τους κατοίκους του νησιού.

Οι θέσεις περι δυο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί. Η πράσινη γραμμή είναι γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει», τόνισε.

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή