Ισπανία: «Ναι» στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών

3,2 εκατομμύρια εμβόλια έχει παραλάβει η χώρα
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 13:32
UPD:13:33
REUTERS/PEDRO NUNES

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Ο εμβολιασμός των μεταξύ 5 και 11 ετών κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσει στην Ισπανία από τις 15 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκρινε αυτήν την Τρίτη τον εμβολιασμό σε παιδιά κάτω των 12 ετών μετά την επικύρωση του εμβολίου Pfizer για αυτόν τον πληθυσμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Εμβολίων, της ομάδας τεχνικών που συμβουλεύει τις ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει με την άφιξη των πρώτων φιαλιδίων, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου: από εκεί θα διανεμηθούν στις περιφέρειες, οι οποίες θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία στις 15. Το υπουργείο Υγείας αναμένει να λάβει 3,2 εκατομμύρια εμβόλια μεταξύ αυτού του μήνα και Ιανουαρίου, που θα ήταν αρκετά για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση όλα σχεδόν τα παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών (3,3 εκατομμύρια). Η δεύτερη δόση θα γίνει οκτώ εβδομάδες αργότερα.

Η ηλικιακή ομάδα κάτω των 12 ετών ήταν η μόνη ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού και είναι επίσης αυτή με την υψηλότερη συχνότητα κρουσμάτων: 412 διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους, σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο για την Ισπανία (248) και περισσότερες από τριπλάσιο από αυτό των εφήβων (133) ή άνω των 80 (125). Μετά τα παιδιά, οι επόμενες ομάδες με τα περισσότερα εντοπισμένα κρούσματα είναι αυτές μεταξύ 30 και 50 ετών, που συμπίπτει με την ηλικία των περισσότερων γονέων αυτών των παιδιών.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας του υπουργείου και των αυτόνομων κοινοτήτων αποφάσισαν να εγκρίνουν τον εμβολιασμό σε παιδιά από 5 έως 12 ετών (για ανηλίκους αυτής της ηλικίας δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο φάρμακο). Ακριβώς όπως το πέμπτο κύμα εξαπλώθηκε γρήγορα στους νέους που δεν είχαν εμβολιαστεί εκείνη την εποχή, αυτό το έκτο κύμα επικεντρώνεται ειδικά στα παιδιά. Και, παρόλο που το εμβόλιο δεν σταματά εντελώς τις λοιμώξεις, μειώνει την ικανότητα μετάδοσης, οπότε όταν λάβουν το πλήρες πρόγραμμα είναι προβλέψιμο ότι ο ιός θα εξαπλωθεί πιο αργά.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι, με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν, το εμβόλιο που παρασκευάζεται από την Pfizer (το οποίο περιέχει το ένα τρίτο της δόσης που απαιτείται για τους ενήλικες) μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθούν τα παιδιά από τη νόσο κατά 91%. Και ελαχιστοποιεί τις ήδη χαμηλές πιθανότητες νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου πρακτικά στο μηδέν.

Σε ένα πλαίσιο χαμηλής μετάδοσης, ειδικοί που μίλησαν στην ισπανική El País, δεν τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού παιδιών, δεδομένου του χαμηλού κινδύνου σοβαρής νόσησης. Αλλά όσο υψηλότερη είναι η καμπύλη της επιδημίας, τόσο περισσότερο νόημα έχει ο παιδικός εμβολιασμός. Αυτό καθορίστηκε, για παράδειγμα, από την ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τον Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), ο οποίος καθόρισε ότι το όφελος του εμβολιασμού των παιδιών είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους σε οποιοδήποτε σενάριο, αλλά ειδικά σε μια φάση έξαρσης της πανδημίας με πολλές λοιμώξεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από El País

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή