Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκε η μετονομασία του λόφου Πιέρ Λοτί

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 10:57

Ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης απέρριψε μια αμφιλεγόμενη πρόταση ενός ισλαμιστή τοπικού δημάρχου για την μετονομασία του λόφου "Πιέρ Λοτί" (όπως είχε ονομαστεί πριν έναν αιώνα προς τιμήν ενός Γάλλου περιηγητή), σε "Εγιούπ Σουλτάν" από το όνομα ενός μαθητή του Μωάμεθ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης απέρριψε την πρόταση του τοπικού δήμου της περιοχής Εγιούπ για την μετονομασία του λόφου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δημοτικές πηγές.

Ο ισλαμιστής δήμαρχος του Εγιούπ, Αχμέτ Γκεντς, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ερντογάν, είχε ζητήσει μετονομασία του λόφου "Πιέρ Λοτί" σε "Εγιούπ Σουλτάν". Η πρόταση αυτή προκάλεσε την εντονη αντίδραση του φιλελεύθερου τουρκικού Τύπου που κατηγορησε το κυβερνών κόμμα για προσπάθεια εξισλαμισμού της ιστορικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης.

Αρκετοί βουλευτές του Ερντογάν πάντως είχαν καταδικάσει την προσπάθεια του δημάρχου του Εγιούπ.

Στο λόφο υπάρχει ένα καφενείο που φέρει το όνομα του γάλλου περιηγητή Πιέρ Λοτί και στους πρόποδες βρίσκεται ένα μεγάλο τέμενος και ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Ροπμπάς που ανήκει επίσης στο κόμμα του Ερντογάν, είχε αντιταχθεί επίσης στην μετονομασία του λόφου,αλλά είχε τονίσει ότι η τελική απόφαση ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο. "Δεν είναι σωστό να διαρρήξουμε τους δεσμούς της Πόλης με την ιστορία της" τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή