Κυβερνοεπίθεση στους εμβολιασμούς

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 08:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Η επίθεση των χάκερ δεν τελείωσε: Το ηλεκτρονικό κέντρο επεξεργασίας στοιχείων της περιφέρειας της Ρώμης βρίσκεται ακόμη εκτός λειτουργίας. Η κυβερνοεπίθεση μπλόκαρε τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό, αλλά έθεσε σε κίνδυνο και τα προσωπικά στοιχεία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Ιταλών: Όσων εμβολιάστηκαν μέχρι τώρα δηλαδή, στη Ρώμη και στις άλλες τέσσερις πόλεις της περιφέρειάς της. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα, αλλά και πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Ενρίκο Λέτα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

H οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» γράφει ότι η επίθεση των χάκερ φέρεται να ξεκίνησε από τη Γερμανία, αλλά δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άτομα που βρίσκονται σε τρίτη χώρα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 95% των αρχείων της δημόσιας διοίκησης στην Ιταλία δεν προστατεύεται αποτελεσματικά και βρίσκεται εκτεθειμένο σε κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτό ιδίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Τις έρευνες έχουν αναλάβει η εισαγγελία της Ρώμης, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν -αλλά ούτε διαψεύδουν- την πληροφορία των ΜΜΕ ότι στην επίθεση αυτή μπορεί να εμπλέκονται και αντιεμβολιαστές.

Και η επιλογή της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης πιθανολογείται ότι δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μία περιφέρεια, στην οποία η εμβολιαστική εκστρατεία είχε προχωρήσει χωρίς εμπόδια με ταχείς ρυθμούς. Έχει λάβει και τις δύο δόσεις των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού σχεδόν το 70% των κατοίκων.

Η Ιταλία πάντως δεν πρόκειται να καταβάλει κανένα χρηματικό ποσό στους πειρατές του διαδικτύου, παρά το ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας πραγματοποιήθηκαν νέες επιθέσεις. 

Μια από τις επιπλέον συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ότι δεν θα μπορέσει να εκδοθεί εγκαίρως το «πράσινο πάσο εμβολιασμού», για εκατομμύρια πολίτες της ιταλικής πρωτεύουσας και ολόκληρης της περιοχής του Λατίου. 

«Τα στοιχεία των διαφόρων πολιτών που εμβολιάσθηκαν και το δικαιούνται, θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους υπαλλήλους μας -αναγκαστικά χειρόγραφα- και στη συνέχεια να σταλούν στο υπουργείο Υγείας», δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα υγείας της περιφέρειας, Αλέσιο Ντ’ Αμάτο. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή