Π. Αρκουμανέας: Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω- Πότε αναμένεται το τείχος ανοσίας

Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 10:45
UPD:10:51
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει επιτευχθεί το τείχος ανοσίας το οποίο υπολογίζεται περίπου στο 70% από το σύνολο του πληθυσμού, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία», προειδοποίησε προσθέτοντας πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης.

Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως χθες, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τα άτομα 18 ετών και άνω ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά το «πράσινο» πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή κάνει 72 ώρες πριν PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Τέλος, μιλώντας για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή