Μάτι: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση - Δικογραφία χιλιάδων σελίδων με αποκαλυπτικά στοιχεία

Σάββατο, 08 Μαΐου 2021 11:21
UPD:11:27
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Ολοκληρώθηκε η έρευνα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για τη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Η υπόθεση πλέον οδεύει προς το δικαστικό Συμβούλιο, που θα αποφανθεί για το αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος θα πρέπει να βρεθούν στο εδώλιο για να λογοδοτήσουν για όσα προηγήθηκαν κι όσα ακολούθησαν της μοιραίας πυρκαγιάς.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορουμένων που τον επίμαχο χρόνο είχαν επιτελικό ρόλο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δηλαδή την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ανακριτής της υπόθεσης κήρυξε το πέρας της ανάκρισης και αποστέλλει στο δικαστικό Συμβούλιο την ογκωδέστατη δικογραφία, που περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες και σημαντικά στοιχεία για ενέργειες που έγιναν ή που θα έπρεπε να γίνουν ώστε η φωτιά να μην εξελιχθεί στη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών.

Η δικογραφία περιλαμβάνει και στοιχεία για τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε εκείνο το μοιραίο απόγευμα, όταν πλέον η φωτιά κατέβαινε με ορμή στη θάλασσα, κατακαίοντας στο διάβα της ανθρώπους και περιουσίες.

Η ανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος 20 εμπλεκομένων. Ο ανακριτής σε αυτά τα δύο χρόνια συνέλεξε ή κατέσχεσε με εφόδους στις κομβικής σημασίας υπηρεσίες υλικό, όπως το καταγραφικό των συνομιλιών από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), που τον οδήγησε να καταστήσει κατηγορούμενους και άλλα πρόσωπα, κυρίως από την Πυροσβεστική, πλην των πρώτων 20.

Η έρευνα του ανακριτή φαίνεται να επιβεβαίωσε πλήρως τα στοιχεία των εισαγγελέων που του παραδόθηκαν, για το χάος και την απόλυτη σύγχυση που επικράτησε τις ώρες που θα έπρεπε να λειτουργήσουν όλα με σχέδιο ώστε να σωθούν ζωές. Από τις συνομιλίες που έχει συλλέξει ο ανακριτής προκύπτει ότι η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή σε αρμόδιους της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε γίνει παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αργά το βράδυ και ενώ πλέον η φωτιά είχε φθάσει στη θάλασσα.

Σε μία τέτοια συνομιλία αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο εν λόγω Κέντρο, ζητεί ενημέρωση για νεκρούς. «Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;» ακούγεται να λέει ο αξιωματικός. Ακολουθεί διάλογος με τον συνάδελφό του ο οποίος του αναφέρει ότι «για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι νεκροί, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στον δρόμο. Αν είναι μέσα σε  σπίτια, δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στον δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο».

Ο αξιωματικός ακούγεται να ρωτά και πάλι για το αν μπορούν να έχουν εικόνα για νεκρούς και ο συνάδελφός του απαντά: «Ξέρω αυτή τη στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο "Σισμανόγλειο" και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα».

Ο αξιωματικός επαναλαμβάνει αυτά που μόλις άκουσε: «Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε… Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες».

Σε μία άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πυροσβέστης που μιλάει με τη μητέρα του της αναφέρει: «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς…». Όταν εκείνη του απαντά πως άκουσε στην τηλεόραση ότι είναι πιθανό να «έχει νεκρούς» η φωτιά, ο πυροσβέστης τής απαντά: «Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν».

Ο κ. Μαρνέρης ζήτησε τρεις φορές την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα, για πρόσωπα από την Πυροσβεστική και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Το σκεπτικό του απορρίφθηκε από τρεις διαφορετικούς εισαγγελείς, που έκριναν ότι το υλικό του ανακριτή ούτε νεώτερο στοιχείο είναι, ούτε στοιχειοθετεί ενδεχόμενο δόλο των αρμοδίων.

Η δικογραφία που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να μελετήσει το δικαστικό Συμβούλιο και να εκδώσει κατόπιν βούλευμα αφορά τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Αφορά επίσης και το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια, που βαρύνει τον ηλικιωμένο που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή