Covid-19: Μαθήματα από τη Βρετανία για μια πιο μεταδοτική παραλλαγή

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 15:13
UPD:15:17
REUTERS/POOL New
A- A A+

Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία και εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές θα επικρατήσει σταδιακά, κατέστησε την χώρα μια «ζωντανή δοκιμή» για την μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέες παραλλαγές του ιού μεταδίδονται πιο εύκολα και είναι πιο φονικές, περιπλέκοντας έτσι την διαδικασία των εμβολιασμών.

Η βρετανική μετάλλαξη έχει πλέον εντοπιστεί  σε πάνω από 70 χώρες και 40 αμερικανικές Πολιτείες. Παρακολουθώντας την εξέλιξή της όμως στη Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την πιθανή πορεία της σε άλλες χώρες.

«Από τότε που ανακαλύφθηκε αυτή η παραλλαγή του ιού, έχουμε πραγματικά δύο ξεχωριστές πανδημίες», δήλωσε ο Τζέισον Λιτς, ανώτερος κλινικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σκωτίας. «Αυτή είναι μια προειδοποίηση για άλλες χώρες», συνέχισε.

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν τη νέα παραλλαγή τον Νοέμβριο. Στις αρχές Δεκεμβρίου κατάφεραν να ανιχνεύσουν ότι η  πρώτη εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στη νότια αγγλική κομητεία του Κεντ, τον Σεπτέμβριο.

Η χώρα επέβαλε lockdown τον Νοέμβριο ώστε να ανακόψει τη νέα έξαρση κρουσμάτων που ξεκίνησε από το φθινόπωρο. Βρετανοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας εντυπωσιάστηκαν  από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού στη νότια Αγγλία παρά τους περιορισμούς αυτούς.

Εξετάζοντας το γονιδίωμα της παραλλαγής, οι επιστήμονες βρήκαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες υποδείκνυαν την πιθανότητα η νέα παραλλαγή να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τις προϋπάρχουσες.

Επιπλέον η αλληλουχία – και μια εξέταση της ιδιορρυθμίας - αποκάλυψε πόσο γρήγορα επιβλήθηκε η παραλλαγή.

Όταν το lockdown χαλάρωσε στις αρχές Δεκεμβρίου, η νέα παραλλαγή μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο. Το συνολικό ποσοστό κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα αυξήθηκε πέντε φορές στο Λονδίνο και η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σύντομα σχεδόν σε κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα άλλο, αυστηρότερο εθνικό lockdown επιβλήθηκε στις 4 Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσει την εξάπλωσή του. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε υποχωρήσει και η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για ένα σταδιακό άνοιγμα τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι της υγείας άρχισαν να διερευνούν τα πρότυπα επαφής των ατόμων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή, που τώρα είναι ευρέως γνωστή ως B.1.1.7 Βρήκαν στοιχεία ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή συνέχισαν να μολύνουν περισσότερα άτομα από αυτά που έχουν μολυνθεί με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος. Αυτό το εύρημα ενίσχυσε η γενετική ανάλυση που δείχνει μια πιο μεταδοτική εκδοχή του παθογόνου.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι σαν την παραλλαγή της Βρετανίας όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του ιού,  από την άποψη της μεταδοτικότητάς του», δήλωσε ο Νικ Λόμαν, καθηγητής μικροβιακής γονιδιωματικής και βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που προέκυψε, ωστόσο, από την εξέταση όσων είχαν μολυνθεί με την βρετανική μετάλλαξη, ήταν η ένδειξη ότι ίσως συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

 Μια προκαταρκτική ανάλυση, από τη Σκωτία, έδειξε ότι η μόλυνση με την παραλλαγή θα μπορούσε να είναι 65% πιο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία και 37% πιο πιθανό να οδηγήσει  σε θάνατο.

 Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι αυτά τα ευρήματα δεν είναι οριστικά και ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η συσχέτιση με την υψηλότερη θνησιμότητα είναι αδύναμη ή ότι η παραλλαγή μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν επαρκή για μια ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να δηλώσουν αυτό το μήνα ότι είναι πιθανό ότι η μετάλλαξη  Β.1.1.7 να  ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Έρευνες ασθενών που διεξήχθησαν μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας κατέληξαν σε ένα ακόμη εύρημα: Η μόλυνση με την βρετανική μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τις  πιθανές περιπτώσεις.

Τα κλασικά συμπτώματα του Covid-19 - πυρετός, βήχας και δύσπνοια - ήταν ελαφρώς πιο κοινά μεταξύ εκείνων με τη νέα παραλλαγή. Οι ασθενείς που ανέφεραν απώλεια γεύσης ή οσμής ήταν λιγότεροι. Τα παράπονα για γαστρεντερικές ενοχλήσεις  ήταν πιο συχνά στην περίπτωση της νέας παραλλαγής.

Το παρήγορο  για την Βρετανία σε όλα αυτά , σύμφωνα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας, είναι ότι η νέα παραλλαγή έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν βρήκαν «πρόσφορο έδαφος» οι άλλες παραλλαγές που προκαλούν τις ανησυχίες των ειδικών, όπως αυτές που εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας είναι ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις και ορισμένες κλινικές μελέτες - καθώς και οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο - υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να εξουδετερωθεί από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια.

Ο Δρ Φίλιπ Ντόρμιτζεε  της Pfizer  δήλωσε στους βρετανούς νομοθέτες την Τετάρτη ότι η εταιρεία βλέπει προστασία από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου σε δεδομένα πραγματικού κόσμου από το Ισραήλ και από το Ηνωμένο Βασίλειο «ισοδύναμη με την προστασία που είδαμε σε ελεγχόμενες δοκιμές προτού  κυκλοφορήσει αυτή η παραλλαγή».

Όπως και να’ χει, ωστόσο, η υψηλή μεταδοτικότητα  και τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά της παραλλαγής διατηρούν τις ανησυχίες, λένε οι ειδικοί, ειδικά εάν η διάθεση εμβολίων δεν συνεχίσει να επιταχύνει.

«Είναι το  νέο τέρας», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ  , καθηγητής μοριακής ιατρικής στην Scripps Research στην Καλιφόρνια. Όπως είπε,  δεν πιστεύει ότι εκτιμήθηκε ευρέως ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα πανδημία, που «οδηγείται από έναν σκληρότερο ιό για την καταπολέμηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή