Ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου ulipristal acetate για ινομυώματα της μήτρας

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 11:46
UPD:11:51
REUTERS/Ben Hirschler
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η ανασκόπηση από την Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) επιβεβαίωσε ότι το φάρμακο ulipristal acetate (Esmya και γενόσημα φάρμακα), σε δοσολογία των 5-mg, που χορηγείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για μεταμόσχευση ήπατος. Ως εκ τούτου, η PRAC συνέστησε την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας αυτών των φαρμάκων.

Η επανεξέταση του Esmya, του Ulipristal Acetate Gedeon Richter και των γενόσημων φαρμάκων ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού 2001/83/ΕΚ και πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC), που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των θεμάτων ασφάλειας για τα ανθρώπινα φάρμακα.

Η PRAC κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του φαρμάκου αυτού, εξέτασε όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων περιπτώσεων σοβαρής ηπατικής βλάβης. Ζητήθηκε, επίσης, η γνώμη εκπροσώπων των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων στη γυναικολογία. Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν οι ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ή τα μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι αυτών των φαρμάκων υπερτερούν των οφελών τους και ότι δεν θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά στην ΕΕ.

Στις 12 Μαρτίου 2020, η PRAC συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας του φαρμάκου ulipristal acetate 5 mg (Esmya και γενόσημων φαρμάκων) με ταυτόχρονη επανεξέταση. Στις 25 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νομικά δεσμευτική απόφαση για την αναστολή της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου αυτού.

Η χορήγηση του φαρμάκου ulipristal acetate, στη δόση 5-mg, για ινομυώματα της μήτρας είχε ήδη ανασταλεί ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή του αποτελέσματος αυτής της επανεξέτασης.

Το φάρμακο ulipristal acetate επιτρέπεται επίσης ως φάρμακο, εφάπαξ δόσης, για επείγουσα αντισύλληψη. Η σύσταση αυτή δεν επηρεάζει τη χορήγηση εφάπαξ δόσης ως αντισυλληπτικό έκτακτης ανάγκης (‘ellaOne’ και άλλες εμπορικές ονομασίες) και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ηπατική βλάβη με αυτά τα φάρμακα.

Η σύσταση της PRAC θα διαβιβαστεί στην επιτροπή φαρμάκων για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP) του ΕΜΑ για έγκριση και υιοθέτηση.

Τι γνωρίζουμε για το Ulipristal acetate

Εγκρίθηκε για τη θεραπεία των μέτριων έως σοβαρών συμπτωμάτων των ινομυωμάτων της μήτρας, που είναι μη καρκινικοί όγκοι της μήτρας, σε γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιήθηκε έως και 3 μήνες πριν οι γυναίκες χειρουργηθούν για να αφαιρέσουν τα ινομυώματα και χρησιμοποιήθηκαν επίσης μακροχρόνια αλλά με διαλείμματα θεραπείας σε άλλες γυναίκες.

Το Esmya (ulipristal acetate) εγκρίθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ το 2012 και το Ulipristal Acetate Gedeon Richter το 2018. Τα γενόσημα φάρμακα που περιέχουν ulipristal acetate έχουν εγκριθεί μέσω εθνικών διαδικασιών σε διάφορες χώρες της ΕΕ με διάφορες εμπορικές ονομασίες.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή