Αντιδράσεις από την ομιλία Τραμπ για τον κορωνοϊό - Ρατσιστικές αναφορές

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 12:51
UPD:18:22
REUTERS/LEAH MILLIS
A- A A+

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση εδώ και μήνες που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στην Τάλσα.

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων και υπερασπίστηκε τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, σε μια αίθουσα που ήταν κάθε άλλο παρά γεμάτη, ενώ χρησιμοποίησε ρατσιστική γλώσσα για να περιγράψει την πανδημία, χαρακτηρίζοντας τον ιό ως «kung flu» -κατά το kung fu- (σημειώνεται οτι flu στα αγγλικά σημαίνει γρίπη), «κινέζικο ιό» και «ιό Βουχάν». Αυτό προκάλεσε οργή από πολλές ομάδες πολιτικών ελευθεριών, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια γλώσσα μπορεί να εμπνεύσει τον ρατσισμό και τη βία κατά των Ασιατών Αμερικανών.

«Έχει περισσότερα ονόματα από οποιαδήποτε ασθένεια στην ιστορία. Μπορώ να την ονομάσω ως "kung flu". Μπορώ να χρησιμοποιήσω 19 διαφορετικές εκδόσεις ονομάτων», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανσισμός Υγείας έχει επίσης αναφέρει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όροι που συνδέουν τον ιό με την Κίνα για να αποφευχθεί ο στιγματισμός.

EURONEWS

Στην ίδια συγκέντρωση, ο Τραμπ χρησιμοποίησε επίσης την ισπανική λέξη «hombre» όταν περιέγραφε έναν φανταστικό εγκληματία που έσπασε στο σπίτι μιας νεαρής γυναίκας ενώ ήταν μόνη τη νύχτα. Ο Τραμπ μιλούσε για διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο που αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση της αστυνομίας μετά από μια σειρά από δολοφονίες αστυνομικών μαύρων.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες Σάββατο ότι πρόκειται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας τις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ κάποιων αλλοδαπών εργαζόμενων και να προστατεύσει τους Αμερικανούς, καθώς η αγορά εργασίας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορΩνοϊού.

«Θα ανακοινώσουμε κάτι αύριο ή μεθαύριο για τις βίζες», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ισχύουν εξαιρέσεις από τους νέους περιορισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτές θα είναι πολύ λίγες.

«Τις χρειαζόμαστε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έρχονται εδώ και καιρό, αλλά πολύ λίγες εξαιρέσεις και θα είναι πολύ αυστηρές», τόνισε. «Και ίσως να παραμείνουν πολύ αυστηρές για ένα χρονικό διάστημα».

Με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή