Κορωνοϊός-Ελλάδα: 83 οι νεκροί, 52 νέα κρούσματα, συνολικά 1.884

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 18:06
UPD:20:54
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Κατά 52 αυξήθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι πλέον 1.884, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως ενημέρωσε, και ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κι έφθασε σε 83 (οι 23 γυναίκες), από 81 χθες, Τρίτη, την ίδια ώρα (18:00). Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 87% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα συνολικά κρούσματα, το 57% είναι άνδρες. Τα 509 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ άλλα 708 είναι σχετικά με επαφή με άλλο κρούσμα.

Συνολικά 84 ασθενείς (20% γυναίκες) είναι σήμερα διασωληνωμένοι, κατά μέσο όρο είναι ηλικίας 67 ετών. Το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Δεκατέσσερις ασθενείς, τέλος, έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Ενδεικτικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως από τους 39 ασθενείς που συνολικά νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», οι 17 βγήκαν από τη Μονάδα, μάλιστα οι τέσσερις πήραν και εξιτήριο. «Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά» τόνισε ο καθηγητής.

«Αύριο η τελική τοποθέτησή μας για τη μάσκα»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ευρεία χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ δεν την υποστηρίζει, καθώς η χρήση της «φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους». Όπως εξήγησε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου». Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτέρνισμα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους. «Και το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά, παρά υπέρ, στη χρήση μάσκας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι σημαντικό και αύριο θα αναφέρει την τελική ελληνική επιστημονική τοποθέτηση, μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Για τα φάρμακα

Σχετικά με τα φάρμακα που χορηγούνται στην Ελλάδασ για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, ειδικά για τον συνδυασμό χλωροκίνης, κολχικίνης και αντιβιοτικών, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως «δεν έχουμε σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών αυτών. Επιλέξαμε εμείς, όπως και άλλα κράτη, να χρησιμοποιήσουμε το σχήμα αυτό ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς σε θεραπεία». Επιπλέον έχουμε προσθέσει και άλλα φάρμακα, ιδίως σε όσους ασθενείς εμφανίζουν επιδείνωση «και έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι αυτό και βοηθά σημαντικά. Περιμένουμε τα δεδομένα διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας» είπε ο καθηγητής.

Κρούσματα και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «245 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και 101 σε αυτοαπομόνωση». Είναι οι πρώτοι που εκτίθενται στον κορωνοϊό κι αναμένονται κρούσματα, γι' αυτό και έχει εγκριθεί ένα φαρμακευτικό πρωτόκολλο προφύλαξης, σημείωσε. Όπως συμπλήρωσε, πολλοί από τους υγειονομικούς μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό όχι στους χώρους εργασίας τους αλλά στη κοινότητα, στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή