Κοροναϊός: Η Ιαπωνία παραδέχεται ότι επιβάτες του Diamond Princess διέφυγαν των ιατρικών ελέγχων

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 21:09
UPD:21:11
EPA/FRANCK ROBICHON
A- A A+

Η Ιαπωνία παραδέχθηκε σήμερα ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για το επιχειρησιακό σφάλμα εκ μέρους μας που προκάλεσε την κατάσταση αυτή» είπε ο υπουργός Υγείας, Κατσουνόμπου Κάτο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω επιβάτες θα περάσουν και πάλι ιατρικούς ελέγχους για τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας επέτρεψαν αυτή την εβδομάδα σε 970 άτομα να αποβιβαστούν από το πλοίο έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Όμως, μεταξύ αυτών, δύο Αυστραλοί και μία Ισραηλινή βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περί τους 100 επιβάτες που βρέθηκαν σε στενή επαφή με τους επιβάτες που έχουν προσβληθεί στο Diamond Princess άρχισαν σήμερα να αποβιβάζονται και να τίθενται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Επιβάτες και μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου επαναπατρίσθηκαν: 32 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έξι στη Ρουμανία, δύο στην Ελλάδα.

Όλοι οι ιάπωνες επιβάτες έχουν αποβιβαστεί από το πλοίο, αλλά ξένοι επιβάτες παραμένουν σε αυτό, περιμένοντας την άφιξη των αεροσκαφών που έχουν ναυλωθεί για τον επαναπατρισμό τους.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, μέλη του πληρώματος του Diamond Princess, θα τεθούν στη συνέχεια σε καραντίνα 14 ημερών. Πολλοί από αυτούς δεν τέθηκαν σε απομόνωση, διότι έπρεπε να διασφαλίσουν τη λειτουργία του πλοίου και την παροχή υπηρεσιών.

Για την ακρίβεια, σέρβιραν τα γεύματα στους επιβάτες που βρίσκονταν αποκλεισμένοι στις καμπίνες τους, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις για τους κινδύνους διάδοσης του ιού επί του πλοίου.

Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διαδικασία της καραντίνας που εφαρμόστηκε επί του πλοίου, δηλώνοντας στην ιαπωνική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει ιατρική δομή που να μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα από 3.000 άτομα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή