Κ. Μουτζούρης: Φοβάμαι ξέσπασμα κατοίκων στο Βόρειο Αιγαίο

Στα νησιά του Β. Αιγαίου βρίσκονται περίπου 50.000 παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, με τους 27.000 να βρίσκονται στη Λέσβο
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 12:06
UPD:12:11
SOOC/Theodore Manolopoulos
A- A A+

Ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όριά του και φοβάμαι ότι θα γίνουν και χειρότερα, τόνισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σχετικά με το μεταναστευτικό, καταδικάζοντας τα επεισόδια εις βάρος του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στη Χίο.

Ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους κατοίκους των νησιών στις 22 και 23 Ιανουαρίου υπογράμμισε ότι «κάναμε αρκετή υπομονή ως τώρα περιμένοντας από την κεντρική διοίκηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μουτζούρης, αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου βρίσκονται περίπου 50.000 παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, με τους 27.000 να βρίσκονται στη Λέσβο όπου η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική. «Αντιδρούμε για να βρούμε το δίκιο μας, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Καταδικάζουμε τα επεισόδια και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κ. Μηταράκη. Αλλά τα γεγονότα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όριά του και φοβάμαι ότι θα γίνουν και χειρότερα», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου.

Επίσης μιλώντας στο «Θέμα 104,6» υποστήριξε ότι  ό,τι σχέδιο και να εκπονηθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί συνεχίζονται ακάθεκτες οι ροές με αυξητικούς ρυθμούς, παρά τον χειμώνα,  δεν προχωράει το σχέδιο για μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ όσον αφορά τις νέες δομές κλειστού τύπου είπε ότι «βρίσκομαστε ακόμα στο "Α"».

Όπως τόνισε αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει φύλαξη συνόρων και αλλαγή συμφωνιών για να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων. «Δεν θα έπρεπε να γίνεται ταυτοποίηση εδώ και να εγκλωβίζονται. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μουτζούρης επιμένοντας ότι «η αποτροπή είναι η καλύτερη φύλαξη, όμως η Frontex υποδέχεται».

Αυστηρός επίσης εμφανίστηκε ο κ. Μουτζούρης και για τις ΜΚΟ σημειώνοντας ότι «κάποιες προσφέρουν θετικό έργο, αλλά πολλές συμβάλλουν στην αύξηση των μεταναστών γιατί έχουν τζίρο από την άφιξή τους».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή