Ισπανία: Η Καταλονία στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεμαχίας εν όψει των εκλογών

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 14:33
UPD:14:46
REUTERS/SUSANA VERA
A- A A+

Στον χώρο της κεντροδεξιάς διεξάγεται η μάχη των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην Ισπανία, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή τηλεμαχία των πολιτικών ηγετών.

Καθώς, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση, οι υποψήφιοι φλερτάρουν δυναμικά με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη την τελευταία στιγμή την Κυριακή, οπότε η Ισπανία οδηγείται στις κάλπες για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.  

Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν έχουν ακόμη καταλήξει για την ψήφο τους την Κυριακή, όπερ σημαίνει ότι η χθεσινή τηλεμαχία, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, μπορεί να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κρίση τους.

Αν και ο Σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, θα εμφανιστεί μάλλον αποδυναμωμένος συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Για τον λόγο αυτό, ο Σάντσεθ κινήθηκε χθες αρκετά προς το κέντρο, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που έχασε στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη, τον Οκτώβριο – μετά την καταδίκη των εννέα αυτονομιστών ηγετών.  

«Δεν πιστεύετε στο ισπανικό έθνος», επιτέθηκε ο ηγέτης του  συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Πάμπλο Κασάδο στον Σάντσεθ κατηγορώντας ότι είναι υπερβολικά μαλακός απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές. Ανάλογες κατηγορίες ωστόσο «επέστρεψε» και ο Σάντσεθ στο PP, το οποίο ήταν στην εξουσία το 2017, υποστηρίζοντας ότι άφησε τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν να διαφύγει στο Βέλγιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, El Pais

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή