Βρετανία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο νόμος για την αναβολή του Brexit

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 22:24
UPD:23:08
via REUTERS/UK Parliament/Jessica Taylor
A- A A+

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων ο νόμος για την αναβολή του Brexit , που στοχεύει στην αποφυγή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 327 βουλευτές ενώ 299 ψήφισαν κατά.

Νωρίτερα, ο νόμος για την αναβολή του Brexit είχε λάβει το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά.

Τις επόμενες ημέρες, ο νόμος θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την οριστική αποδοχή. 

Τζόνσον: Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου

Μέτα την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Για το λόγο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «είναι αδύνατον πλέον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει».

«Δεν θέλω εκλογές, οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, όμως αυτή η Βουλή δεν έχει αφήσει άλλη επιλογή» υποστήριξε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Κόρμπιν: Κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό

«Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως έχει στρατηγική, δεν μας έχει πει όμως ποια είναι. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχει πει ούτε στους Ευρωπαίους ποια είναι» απάντησε από το βήμα της Βουλής ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναφορικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ο Κόρμπιν απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον λέγοντας πως «πρόκειται για μια κυνική κίνηση από έναν κυνικό πρωθυπουργό. 

«Θέλουμε να γίνουν εκλογές, όμως αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ''το δηλητήριο ενός no deal Brexit''» υποστήριξε ο Τζόνσον και πρόσθεσε πως θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όταν εγκριθεί ο νόμος για αναβολή του Brexit και εκδοθει το σχετικό Βασιλικό διάταγμα.

Μετά το πέρας της αποψινής συζήτησης, οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης για πρόωρες εκλογές. Για να γίνει δεκτή η πρόταση, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί από τη στιγμή που οι Εργατικοί έχουν διαμηνύσει ότι δε θα συναινέσουν σε εκλογές πριν εγκριθεί ο νόμος κατά του no deal.

Η τροπολογία για τη συμφωνία Μέι

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε και μια τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης στην οποία είχε καταλήξει η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Κίνοκ, με το σκεπτικό ότι πολλοί βουλευτές έχουν μετανιώσει που δε στήριξαν τη Συμφωνία Αποχώρησης στις τρεις ευκαιρίες που τους είχαν δοθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή