Ιράκ: «Άμεσες απειλές» από δυνάμεις που στηρίζει Ιράν «βλέπει» ο στρατός των ΗΠΑ

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019 06:37
UPD:08:11
REUTERS/ALAA AL-MARJANI
A- A A+

Την ανησυχία του για τις «άμεσες απειλές» που εγείρουν δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν για τις δυνάμεις του στην επικράτεια του Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, εξέφρασε ο στρατός των ΗΠΑ.

Ωστόσο νωρίτερα χθες, Βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει πως υπάρχει ουδεμία αύξηση της απειλής από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Η δήλωση αυτή του Βρετανού υποστράτηγου Κρις Γκίκα φάνηκε να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις προειδοποιήσεις σε ολοένα υψηλότερο τόνο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι της οποίας λένε πως η ιρανική απειλή μεγεθύνεται.

EURONEWS
Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ για το σαμποτάζ σε Σαουδαραβικά τάνκερ

Η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο». Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε χθες ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πέρυσι αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν που είχε υπογραφτεί το 2015, κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ σταδιακά και αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.

Το μεικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις δηλώσεις του Γκίκα, υποδιοικητή των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Τα σχόλια του υποδιοικητή «έρχονται σε αντίθεση με τις εξακριβωμένες αξιόπιστες απειλές που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» και προέρχονται από «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Έρμπαν πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού «βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού».

Ο υποστράτηγος Γκίκα αρχικά δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. «Όχι, δεν υπάρχει καμία αυξημένη απειλή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και στη Συρία. Είμαστε ενήμεροι για την παρουσία τους σαφώς και τις παρακολουθούμε, μαζί με πολλές άλλες [δυνάμεις], διότι αυτό είναι το [επιχειρησιακό] περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε αρχικά ο Βρετανός αξιωματικός. Αργότερα, απέφυγε να επαναλάβει αυτή την εκτίμηση, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή