Χάγη: Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Κάρατζιτς

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 16:47
UPD:17:42
REUTERS/POOL
A- A A+

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Εφετείο του ΟΗΕ στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του Κάραζιτς για τη γενοκτονία. Έκρινε ωστόσο ότι η ποινή κάθειρξης 40 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ήταν υπερβολικά ελαφριά, δεδομένης της σοβαρότητας των εγκλημάτων και του βάρους της ευθύνης που του αναλογεί.

Ο Κάραζιτς στάθηκε ανέκφραστος στο άκουσμα της ετυμηγορίας, ενώ επιζώντες που βρίσκονταν στο δικαστήριο επικρότησαν την απόφαση.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, που χαρακτηρίζεται γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σφαγίασαν περίπου 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους στη Σρεμπρένιτσα, στη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 73χρονος σήμερα Κάρατζιτς συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 μέσα σ’  ένα λεωφορείο σε προάστιο του Βελιγραδίου και μεταφέρθηκε σε φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή