Βραζιλία: Κέντρο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 06:45
UPD:07:21
REUTERS/AGUSTIN MARCARIAN
A- A A+

Κέντρο συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας στη βόρεια παραμεθόρια πόλη Μπόα Βίστα, όπως δήλωσε την Τρίτη η απεσταλμένη της αντιπολίτευσης του Χουάν Γκουαϊδό στην Μπραζίλια.

Η Μαρία Τερέζα Μπελάνδρια, η οποία έχει αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας ως η πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στη χώρα, δήλωσε πως θα συναντηθεί σήμερα με τον Βραζιλιάνο υπουργό Άμυνας, στρατηγό ε.α. Φερνάντου Αζεβέντου ι Σίλβα, για να συζητήσουν τα ζητήματα επιμελητείας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της βοήθειας από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και πιθανόν τον Καναδά στην Μπόα Βίστα.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι δεν θα εμπλακούν Βραζιλιάνοι στρατιωτικοί στη μεταφορά βοήθειας πέραν των συνόρων, στην επικράτεια της Βενεζουέλας, παρά μόνο πολίτες της χώρας της, όταν και αν επιτραπεί να περάσουν τρόφιμα και φάρμακα. Η ίδια απαίτησε από τον στρατό, ο οποίος παραμένει πιστός στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, να επιτρέψει να μπει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια. Η αντιπολίτευση σκοπεύει να στείλει βοήθεια στα σύνορα ταυτόχρονα από την Κολομβία, τη Βραζιλία και την Καραϊβική.

«Καλώ την Εθνοφρουρά, τον Στρατό, την Αεροπορία και το Ναυτικό να επιτρέψουν να μπει στη χώρα η βοήθεια. Ο λαός της Βενεζουέλας τη χρειάζεται, ακόμη και οικογένειες στρατιωτικών», δήλωσε η Μπελάνδρια σε δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην κεφαλή μιας μικρής πορείας διαδηλωτών εναντίον του Μαδούρο στην Μπραζίλια.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας - του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης - Χουάν Γκουαϊδό ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, όπως και οι κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και του Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο, διαδήλωσαν χθες Τρίτη για να απαιτήσουν να μπει στη χώρα σε κρίση η ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή