Νέα θετικά στοιχεία για το Alzheimer αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 11:34
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Θετικά στοιχεία προκύπτουν σύμφωνα με τους επιστήμονες από μια νέα προσέγγιση προηγούμενων μελετών η οποία αφορά στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου ασθενών με Αλτσχάιμερ και διαπίστωσε, ότι η εξέταση ενός δικτύου του εγκεφάλου και όχι μόνο μιας συγκεκριμένης περιοχής αυτού δίνει αυξημένη αναπαραγωγιμότητα σχεδόν στο 100%.

Όπως ανέφερε ο Ryan Darby, MD βοηθός καθηγητής νευρολογίας στο Vanderbilt University Medical Center, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό «Brainin», αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τη "μετ-ανάλυση χαρτογράφησης δικτύου " για να δείξει ουσιαστικά ότι τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν για ένα μόνο σημείο στον εγκέφαλο έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγιμοτητας όταν αφορούν σε ένα κατανεμημένο δίκτυο του εγκεφάλου.

Όπως είπε, η μελέτη αυτή αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για το πού πρέπει να εντοπιστούν τα συμπτώματα ή οι γνωστικές διεργασίες, ξεφεύγοντας πλέον από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και εστιάζοντας σε ένα δίκτυο του εγκεφάλου. Αλλάζοντας αυτά τα δεδομένα φαίνεται ξεκάθαρα ότι βελτιώνεται η αναπαραγωγιμότητα.

«Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι σε διάφορες περιοχές και συνδέονται μεταξύ τους όπως οι απομακρυσμένες πόλεις συνδέονται με αυτοκινητόδρομους», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Darby. Έτσι και σε αυτή τημετ-ανάλυση, εστίασαν στο να εξετάσουν τα κυκλώματα αυτά και όχι μόνο ένα σημείο του εγκεφάλου.

Από τις 26 μελέτες Alzheimer που εξετάστηκαν, η αναπαραγωγιμότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή έφτασε στο 20-30%, που θεωρείτε ένα χαμηλό ποσοστό. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν την αναπαραγωγιμότητα σε ένα ολόκληρο δίκτυο, τότε το ποσοστό ανέβηκε στο 100%.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια, επειδή η θεωρία για αυτές τις διαταραχές λέει ότι εξαπλώνονται στα συνδεδεμένα εγκεφαλικά δίκτυα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης, ότι πρότερες οι μελέτες ασθενών με νόσο Alzheimer που έδειχναν ότι είχαν παραισθήσεις  αυτό συνδεόταν με βλάβες στο δίκτυο του εγκεφάλου που προκαλεί παραισθήσεις.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι στο μέλλον αυτά τα ευρήματα θα ρίξουν περισσότερο φως ως προς τον εντοπισμό των συμπτωμάτων στο συγκεκριμένο δίκτυο του εγκεφάλου και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Πηγή: http://news.vumc.org/2018/12/14/neural-mapping-analysis-ryan-darby/

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή