Ευρείας κλίμακας εκπαίδευση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση drones

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 12:55
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Τακτικές και μεθόδους αντιμετώπισης drones εισάγει ευρέως στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεών της η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Defense One, η ρωσική εφημερίδα Izvestiya αναφέρει πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε νέες τακτικές για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τις οποίες και δοκίμασαν ρωσικά πολεμικά πλοία σε ασκήσεις στα ανοιχτά της Κριμαίας τον Οκτώβριο. Κατά τις ασκήσεις αυτές, drones επιτέθηκαν εναντίον ναυτικών στόχων, ακολουθώντας τακτικές όπως αυτές που έχουν χρησιμοποιήσει αντάρτες εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχουν ήδη αναπτύξει τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες αντιμετώπισης drones, ενώ το 2014 η χρήση μικρών drones στην Ουκρανία ήταν ευρύτατη. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Defense One, η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που φαίνεται να εφαρμόζει τέτοια εκπαίδευση σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο είχε σημειωθεί επίθεση με 10 μικρά drones εφοδιασμένα με εκρηκτικά εναντίον ρωσικής βάσης στη Συρία, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι συχνά κάνουν λόγο για χρήση από τρoμοκράτες drones, τα οποία διατίθενται κανονικά στο εμπόριο και έχουν τροποιηθεί για να φέρουν όπλα.

Η συγκεκριμένη απειλή φαίνεται να κρίθηκε αρκετά σοβαρή για να εισαχθεί η εκπαίδευση για την αντιμετώπισή τους σε σειρά ρωσικών υπηρεσιών και κλάδων των ενόπλων δυνάμεων - από αερομεταφερόμενες δυνάμεις μέχρι πεζοναύτες και δυνάμεις του στρατού ξηράς. Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Μπέντετ, ερευνητή του CNA Corporation και fellow (Russia Studies) στο American Foreign Police Council, η απειλή αυτή φαίνεται πως κρίθηκε αρκετά μεγάλη για να απαιτείται εκπαίδευση σε ευρύ πλαίσιο για την αντιμετώπισή της. Θεωρείται πως ενδεχομένως να αρχίσει να διατίθεται και ανάλογος εξοπλισμός, όπως πχ συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου τύπου τυφεκίου που είναι ικανές να αχρηστεύουν drones.

Προτεινόμενα για εσάς