Αλ. Τσίπρας: Διακήρυξη Ελλάδας - Βουλγαρίας για δύο συγκοινωνιακά έργα

Εξετάζεται να αναλάβουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 12:37
UPD:14:01
EPA/VASSIL DONEV
A- A A+

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως πρόσθεσε, η Συμφωνία μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, μετά από τις εργασίες της τετραμερούς των τεσσάρων χωρών στη Βάρνα -με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου-, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως συμφωνήθηκαν με τη Βουλγαρία τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα για την κατασκευή δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, ενώ είπε ότι εξετάζεται να αναλάβουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας.

«Κουβεντιάσαμε για σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών μας. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μόνιμης συνεργασίας. Το επόμενο διάστημα ελπίζουμε να έχουμε πιο μόνιμη ανταλλαγή απόψεων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Συμφωνήθηκαν με τη Βουλγαρία τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα για την κατασκευή δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι σήμερα θα υπογραφεί από εκείνον και τον Βούλγαρο ομόλογό του μία κοινή διακήρυξη, η οποία θα περιγράφει τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των δύο έργων. Όπως είπε, πρόκειται για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.

Έργο υψηλής σημασίας ο IGB

Αναφερόμενος στην παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας». Χαρακτήρισε, δε, τον αγωγό IGB έργο υψηλής σημασίας.

Εξετάζεται να αναλάβουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας. «Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030». 

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα σημείωσε ότι «επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος Ανάπτυξης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στάθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας. Είπε επίσης ότι τέθηκαν επί τάπητος έργα στον τομέα της ενέργειας και αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή