Κυβέρνηση: «Τρέχουν» οι διαβουλεύσεις με Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:51
UPD:15:31
INTIME NEWS/Image photo services p.a
A- A A+

Μέσα στο 2018 πρέπει να κλείσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη διμερή συνάντηση που είχαν στην Ελούντα της Κρήτης, αναφέρθηκε επίσης πως ο αγωγός Eastmed μαζί με τα ελληνικά κέντρα LNG θα αποτελέσουν την κύρια ενεργειακή δίοδο εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα, πέραν της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, να δημιουργηθούν και νέα σχήματα συνεργασίας των τριών με άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Η Σύνοδος, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και τον αναβαθμισμένο ρόλο που οι τριμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες τους έχουν αποκτήσει στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή.  

Κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου πρόκειται να υιοθετηθεί «Κοινή Δήλωση» και να υπογραφούν τα εξής κείμενα:

  1. Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας - Αιγύπτου.
  2. Επιστολή Προθέσεων μεταξύ της Egyptian Countryside Development Company (ECDC) και του Group of Companies (GKI) από την Κύπρο για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.
  3. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.
  4. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας  στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.
  5. Τριμερές Μνημόνιο   Συνεργασίας  με αντικείμενο  την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.
  6. Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου - Αιγύπτου).

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή