Σε δύο αγωνιστές κατά της σεξουαλικής βίας το Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 12:07
UPD:14:57
facebook/ Nobel Prize/Niklas Elmehed
A- A A+

Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράντ. Ένας Κογκολέζος γιατρός, ο οποίος δίνει μάχη επί χρόνια ενάντια στη σεξουαλική βία  και ένα θύμα σεξουαλικής βίας, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να γίνει εκπρόσωπος των γυναικών αυτών.

Είναι οι άνθρωποι τους οποίους η Νορβηγική Επιτροπή ξεχώρισε ανάμεσα σε 331 υποψηφιότητες και αποφάσισε να τιμήσει με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

Θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, η Επιτροπή τίμησε τον Ντένις Μακουέγκε, «ο οποίος υπήρξε το σημαντικότερο σύμβολο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, του αγώνα να τερματιστεί η σεξουαλική βία σε καθεστώς πολέμων και ένοπλων συρράξεων».

EURONEWS

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θέλησε επίσης να τιμήσει τη Νάντια Μουράντ, μέλος της μειονότητας Γεζίντι στο Ιράκ, η οποία βιάστηκε κατ’ επανάληψη από μέλη του Ισλαμικού Κράτους και «βρήκε το θάρρος να αφηγηθεί τα βασανιστήριά της».  

«Αμφότεροι έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο μαχόμενοι με θάρρος ενάντια στα εγκλήματα πολέμου και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τα θύματα», εξήγησε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τους βραβευθέντες.  

Ο Κογκολέζος γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μαζί με τους συναδέλφους του έχει φροντίσει περίπου 30.000 γυναίκες και κορίτσια. Για την προσφορά του αυτή βρίσκεται σταθερά στη λίστα των υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης επί 10 συναπτά έτη.

Ο Μακουέγκε άρχισε να ασχολείται με τα θύματα βιασμών το 1999, οπότε άρχισε να βλέπει και να χειρουργεί πρωτοφανή περιστατικά: γυναίκες οι οποίες είχαν βιαστεί με τραγικούς τρόπους, γυναίκες που είχαν καταστραφεί τα αναπαραγωγικά τους όργανα, που δεν είχαν βιαστεί μόνο ομαδικά, αλλά με αντικείμενα – μπαστούνια, όπλα, μπουκάλια.  

Η Μουράντ, έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τις αδελφές της και άλλες γυναίκες της μειονότητας, τον Αύγουστο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο χωριό της και σκότωσε όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να γίνουν «σκλάβες του σεξ». Σε αυτήν τη σφαγή, η Μουράντ έχασε έξι αδελφούς και τη μητέρα της. Τον Νοέμβριο του 2014 κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φθάσει σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Μετά τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 25χρονη Μουράντ είναι η νεότερη που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.

REUTERS/NERIJUS ADOMAITIS

Αν και ο Μακουέγκε είχε προταθεί τόσες φορές, τα γραφεία στοιχημάτων τού έδιναν μεν πιθανότητες, πλην όμως λίγες. Κάνοντας για μία ακόμη φορά την έκπληξη, η Νορβηγική Επιτροπή διέψευσε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν για φαβορί τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν ή τον Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετοί βέβαια ήταν και  εκείνοι που δεν ποντάριζαν σε αυτές τις υποψηφιότητες είτε γιατί θεωρούσαν απίθανο να βραβευτεί ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα είτε γιατί δεν πίστευαν ότι η Επιτροπή θα δώσει το Νόμπελ σε έναν Αμερικανό πρόεδρο που αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το Κλίμα ή που κήρυξε τον εμπορικό πόλεμο στην Κίνα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή