Γ. Σταθάκης: Πολιτική συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν οι κακοδαιμονίες στον χωροταξικό σχεδιασμό

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 13:08
UPD:15:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ό ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας «πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο».

A- A A+

«Η Πολιτική Προστασία είναι καθολική και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες σε όσους έχουν αυθαίρετο ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσθέτοντας πως πρωταρχική μέριμνα είναι η ανθρώπινη ζωή.

Ό ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας «πως δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ακραίο φαινόμενο».

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε ευρύτερη πολιτική συνεννόηση «για να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος στον χωροταξικό σχεδιασμό, θέτοντας νέους κανόνες για τις υπάρχουσες προβληματικές περιοχές». Όπως τόνισε «η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα εντοπίζεται κατά 90% σε τρεις περιοχές, Αττική, Χαλκιδική και ένα-δύο άλλα σημεία».

Σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως αυτή έχει κάποιους κανόνες και μπορούν να ενταχθούν οικήματα με προϋποθέσεις. Όπως είπε «δεν μπορούν να είναι όμως σε δάσος ή παραλία» ενώ «ο νόμος πλέον είναι πολύ «βαρύς» για τους αυθαιρεσιούχους και ο μηχανισμός λειτουργεί».

«Υπάρχουν αυθαίρετα με δυνατότητα τακτοποίησης και άλλα που δεν εντάσσονται λόγω καταπάτησης ή άλλων λόγων. Δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο Μάτι η σημερινή πολεοδομική εικόνα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως έχει αποκατασταθεί το 80% των υποσταθμών της ΔΕΗ και 6.200 συνδέσεις που καταστράφηκαν. Η επανασύνδεση των οικιών προϋποθέτει να υπάρξουν ηλεκτρολόγοι που θα κάνουν την τελική αποτίμηση και τελική σύνδεση. Όπως διευκρίνισε, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τοπικά γραφεία σε αυτή την περιοχή για τον σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον δήλωσε πως το Μάτι δεν είναι δασική περιοχή, ενώ ο Νέος Βουτζάς είναι, επομένως θα βγει πράξη αναδάσωσης για την περιοχή και θα καθαριστεί. Οι αναδασώσεις θα γίνουν με ευθύνη των Δασαρχείων.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τους Δασικούς Χάρτες μεγάλη μεταρρύθμιση λέγοντας πως στο τέλος του 2019 η χώρα θα έχει επικυρωμένους δασικούς χάρτες στο 100% και δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση για το τι είναι δάσος. Το ίδιο θα γίνει και με τις παραλίες. Ολοκληρώνοντας όλα αυτά η Ελλάδα θα μπορεί να συζητήσει σοβαρά για την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων, πρόσθεσε.

Για τα ρέματα ο κ. Σταθάκης είπε ότι έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό οριοθέτησής τους από τους Δήμους, κάτι που πρέπει να γίνει με αξιόπιστο τρόπο, όπως γίνεται με τους δασικούς χάρτες. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως υπάρχουν ήδη πρόστιμα σε ιδιώτες και Δήμους για κατάληψη ρεμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή