Σε τεταμένο κλίμα οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 21:37
UPD:13/07/2018 08:17
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μετά τις αρχικές απειλές περί αντιποίνων εις βάρος της Ελλάδας, το Κρεμλίνο επανήλθε σήμερα και δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «συμμετρικές συνέπειες» στα ζητήματα των απελάσεων διπλωματών.
A- A A+

Σε τεταμένο κλίμα τελούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με τη Μόσχα να υψώνει τον τόνο της αντιπαράθεσης, μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο.

Μετά τις αρχικές απειλές περί αντιποίνων εις βάρος της Ελλάδας, το Κρεμλίνο επανήλθε σήμερα και δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «συμμετρικές συνέπειες» στα ζητήματα των απελάσεων διπλωματών.

«Σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις» σχολίασε παράλληλα, η Μαρία Ζαχάροβα.

Βέβαια, στη συνέχεια «χαμήλωσε» τους τόνους, αναφέροντας ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία, διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

«Παγώνουν» οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Interfax, γνωστοποίησαν ότι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το προσεχές φθινόπωρο, έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Οι ρωσικές πηγές αποδίδουν την εξέλιξη στην επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά την απέλαση των δύο διπλωματών.

EURONEWS
Στήριξη σε Ελλάδα

Στο μεταξύ, το αμερικανικό State Department εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» και την «κακοήθη επιρροή» της Μόσχας στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της» τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Δεν δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές»

Η Αθήνα, από την πλευρά της, φαίνεται πως υπεραμύνεται των αποφάσεών της, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος».

«Η Ελλάδα -και το έχει αποδείξει- στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα όλα τα κράτη οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή