Ιαπωνία: Εκτελέστηκε ο γκουρού σέκτας που είχε καταδικαστεί για την επίθεση στο μετρό του Τόκιο

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 06:51
UPD:12:16
EPA/CHRISTOPHER JUE
A- A A+

Ο γκουρού της σέκτας Ομ Σινρικιό, Σόκο Ασαχάρα, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την επίθεση με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο τον Μάρτιο του 1995, εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το πρωί της Παρασκευής, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ, ακόμη έξι μέλη της σέκτας εκτελέστηκαν πό τις ιαπωνικές αρχές, μετά τις καταδίκες τους στην εσχάτη των ποινών από την ιαπωνική δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στην επίθεση. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τουλάχιστον άλλες έξι εκτελέσεις μελών της σέκτας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Ο Σόκο Ασαχάρα (το πραγματικό του όνομα ήταν Τσιζούο Ματσουμότο) ανέμενε την εκτέλεσή του, όπως άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του για την επίθεση με σαρίν στο μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας σε άλλους 6.300.

Άλλα περίπου 190 μέλη της ίδιας σέκτας καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για την επίθεση, που θεωρείται η χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Ιαπωνία.

Η οργάνωση, που συνδύαζε τον βουδιστικό και τον ινδουιστικό διαλογισμό με διδαχές περί αποκάλυψης, είχε κατασκευάσει στο εργαστήριο μεγάλες ποσότητες σαρίν, ενός νευροτοξικού αερίου που είχαν εφεύρει οι ναζί. Την 20ή Μαρτίου 1995, πολλά μέλη της οργάνωσης τοποθέτησαν το αέριο σε πέντε σημεία στο μετρό.

Οι δίκες των μελών της οργάνωσης, ανάμεσά τους και του Ασαχάρα, διήρκεσαν πάνω από είκοσι χρόνια και τερματίστηκαν μόλις τον Ιανουάριο φέτος, όταν η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Κατσούγια Τακαχάσι για τον ρόλο του στην επίθεση στο μετρό επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Σόκο Ασαχάρα είχε δηλώσει αθώος και δεν κατέθεσε ποτέ. Ο Ασαχάρα, δάσκαλος γιόγκας που ίδρυσε την Ομ το 1987, υποστήριζε πως οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν επίθεση στην Ιαπωνία και θα τη μετέτρεπαν σε ραδιενεργή ερημιά, καθώς και ότι ταξίδεψε στο μέλλον και περιέγραφε πώς ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή