Αβραάμ Ορτέλιους, ο δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 19:59
UPD:20:10
Google

Στον Φλαμανδό χαρτογράφο και γεωγράφο Αβραάμ Ορτέλιους, στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου άτλαντα -του Theatrum Orbis Terrarum (Θέατρο του Κόσμου)-, αφιερώνει η Google το σημερινό της (20 Μαΐου) Doodle.

Γεννηθείς στις 14 Απριλίου 1527 στην Αμβέρσα του Βελγίου και με καταγωγή από το Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, ο Ορτέλιους σπούδασε μεταξύ άλλων ελληνικά, λατινικά και μαθηματικά, ενώ εργάστηκε επαγγελματικά ως βιβλιοπώλης.

Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου 1570, εκτύπωσε την πρώτη έκδοση του χάρτη Theatrum Orbis Terrarum, τον οποίο εξέδωσε συνολικά 42 φορές σε επτά γλώσσες μέχρι τον θάνατό του, το 1598.

WIKIPEDIA

Επρόκειτο για τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη με σύγχρονες προδιαγραφές της χαρτογραφίας, αλλά και για τον πρώτο που σημείωσε εμπορική επιτυχία.

Ο χάρτης ήταν μοιρασμένος σε πολλά φύλλα και συνοδευόταν από ένα φυλλάδιο που περιείχε πληροφορίες από επιστήμονες, γεωγράφους και χαρτογράφους -ό,τι ήταν γνωστό την εποχή του 16ου αιώνα-, ενώ ο Ορτέλιους είχε συντάξει και ένα ευρετήριο με τις πηγές του.

Πέρα από δημιουργός του πρώτου σύγχρονου άτλαντα, ο Ορτέλιους εκτιμάται πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος «είδε» πως οι ήπειροι του πλανήτη ήταν μεταξύ τους ενωμένες στο μακρινό παρελθόν, προτού διασπαστούν και μετακινηθούν στις σημερινές τους θέσεις, πάνω στον φλοιό της Γης.

Mε πληροφορίες από Wikipedia, Google
mmats@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή