Αρμενία: Μπαράζ διαδηλώσεων με φόντο την πολιτική κρίση

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 09:40
UPD:09:46
REUTERS/GLEB GARANICH

Η πολιτική κρίση στην Αρμενία βαθαίνει με πολλές κινητοποιήσεις να έχουν ανακοινωθεί και για σήμερα, μία ημέρα αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έπειτα από έκκληση του αντιπολιτευόμενου Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ζητεί να αναλάβει την πρωθυπουργία αλλά και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος αμφισβήτησης ο 42χρονος Πασινιάν δήλωσε την Τρίτη «έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα», αν ο λαός «μου εμπιστευθεί αυτή την ευθύνη», μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν.

Χθες ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Yelk ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να υποβάλει την υποψηφιότητα του Πασινιάν για τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον έχει ενισχυμένες εξουσίες. Αν η υποψηφιότητά του υποβληθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν θα χρειαστεί 53 ψήφους για να εκλεγεί. Αυτή τη στιγμή μπορεί να βασιστεί στη στήριξη 40 βουλευτών, σύμφωνα με στέλεχος του συνασπισμού, τον Έντμον Μαρουκιάν.

EURONEWS

Από την πλευρά του το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκισιάν, στο οποίο ανήκει και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν, διέθετε 65 έδρες από τις συνολικά 105 του κοινοβουλίου μαζί με τον στενό του σύμμαχο, την Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (FRA). Όμως το κόμμα αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση του FRA, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με τις 58 έδρες του μπορεί να εκλέξει ξανά τον δικό του υποψήφιο για την πρωθυπουργία, κάτι που απορρίπτει ο Πασινιάν.

Ο Καραπατιάν πρέπει «να αναγνωρίσει αμέσως τη νίκη της επανάστασής μας και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του», τόνισε χθες το βράδυ ο Πασινιάν απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και καλώντας το Ρεπουμπλικανικό κόμμα «να υποκύψει μπροστά στον λαό» και «να αποδεχθεί την πραγματικότητα».

«Αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει το θράσος να παρουσιάσει υποψήφιο, ο λαός θα περικυκλώσει αμέσως τα κτίρια του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Οι δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας στο Γερεβάν, το κεντρικό σημείο του κινήματος κατά του Σαρκισιάν, και στη συνέχεια αποχώρησαν ήρεμα. Ο Πασινιάν ζήτησε να συνεχιστούν και σήμερα οι κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν κάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο και το βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι στενός σύμμαχος της Αρμενίας.

Η Αρμενία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις από τις 13 Απριλίου αρχικά με αίτημα την αποχώρηση του Σερζ Σαρκισιάν από την πρωθυπουργία. Οι αντίπαλοί του κατηγορούν ότι έχει προσκολληθεί στην εξουσία αφού κυβέρνησε τη χώρα για μία δεκαετία από τη θέση του προέδρου χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να καταπολeμήσει τη φτώχεια και τη διαφθορά. Ο Σαρκισιάν παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο στις 23 Απριλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή