Π. Κουρουμπλής: Στόχος μια εθνική πολιτική για τη ναυτιλία

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 17:53
UPD:18:03
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στον κρίσιμο ρόλο που έχει η ναυτιλία για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του στο ναυτιλιακό συνέδριο με τίτλο «Η παγκόσμια Επίδραση της Ναυτιλίας», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και την ύπαρξη ενός διαλόγου με όλους τους φορείς και τα κόμματα, προκειμένου να θεσπιστεί μία εθνική πολιτική για τη ναυτιλία.

«Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάστηκε ένα αφήγημα με 14 στόχους», θέλοντας, όπως είπε ο υπουργός, «να παίξει ένα κεντρικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών που θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις και το οποίο παρουσιάστηκε ήδη ως σχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της βουλής».

Αναφορικά με τον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι επιχειρείται ήδη η αναβάθμισή της, με την πρόσληψη 290 ωρομίσθιων καθηγητών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και με την έγκριση για τη σύσταση άλλων 100 καινούργιων θέσεων καθηγητών.

Επίσης τόνισε ότι εντάχθηκαν 10 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των σχολών σε όλα τα περιφερειακά προγράμματα στις περιφέρειες όπου βρίσκονται οι σχολές ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ αποκαταστάθηκε ήδη η σίτιση για όλους τους σπουδαστές.

«Για πρώτη φορά συνδέθηκαν με μνημόνια συνεργασίας οι ΑΕΝ με ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ζητήθηκε να λειτουργήσει παράρτημα του Ναυτικού Πανεπιστημίου του ΙΜΟ στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στις ΑΕΝ σύγχρονο σύστημα "εξ αποστάσεως εκπαίδευσης". Ταυτοχρόνως σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστώνκαι το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναβαθμίζονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις σε πολλές ΑΕΝ, ενώ θεσπίστηκε η δυνατότητα η ΕΕΕ και το ΝΕΕ να αναλάβουν τη χρηματοδότηση ΚΕΣΕΝ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας εγκαταστάθηκαν 310 νέες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοΐας είπε ότι μελετάται η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και σύντομα θα ανακοινωθεί με συγκεκριμένο τρόπο η εφαρμογή του.

Τέλος, για τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής υπογράμμισε ότι είναι ένας γίγαντας που αφυπνίζεται μετά από τα τόσα χρόνια που είχε βρεθεί στο περιθώριο και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση της νέας πλωτής δεξαμενής του ΟΛΠ στην οποία θα μπορούν να δεξαμενίζονται πλέον πλοία της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας. H ναυτιλία τόνισε ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη χώρα καθώς το 2017 είχαμε μια αύξηση 17% του ναυτιλιακού συναλλάγματος φθάνοντας στα 9,3 δισ. ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή