Ηράκλειο: Με τη βοήθεια του στρατού η απομάκρυνση των εκρηκτικών του Andromeda

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 18:07
UPD:18:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Το πλοίο ANDROMEDA, με σημαία Τανζανίας, που κατευθυνόταν στη Λιβύη φορτωμένο με τόννους εκρηκτικά, Ηράκλειο, Κρήτη, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018. Στο πλοίο υπάρχουν 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, τα οποία φορτώθηκαν σε λιμάνι της Τουρκίας . Πλοίο και φορτίο κατασχέθηκαν.

Στην απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των εκρηκτικών που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Andromeda» θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την βοήθεια του στρατού.

Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι το Λιμενικό έχει ήδη αποθηκεύσει με ασφάλεια τα εκρηκτικά σε χώρους του λιμανιού και σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση και μεταφορά τους σε χώρους του στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα απολογηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά τα μέλη του πληρώματος του πλοίου, (δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός), το οποίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, που σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Οι οκτώ κατηγορούνται για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Σύμφωνα με κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται η μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο έχουν εκφορτωθεί, ήδη, στο λιμάνι του Ηρακλείου και όταν η δέσμευσή τους γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές Αρχές τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα μεταφερθούν σε κάποιο στρατόπεδο με τη συνδρομή του στρατού.

Το πλοίο που έχει κατασχεθεί, όπως διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση, φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοϊα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή