Εγκαινιάστηκε το 1ο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 11:26

Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) και την Helmholtz Association, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα εγκαίνια του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα  ΟΚΕΚ-Α «Athens Comprehensive Cancer Center- (ACCC)», έγιναν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Hilton από τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, τον Administrative Director του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου DKFZ, καθηγητή Josef Puchta και το Πρόεδρος του Helmholtz Association HGF καθηγητή  Otmar Wiestler,  παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plotner, του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέξανδρου Φλαμπουράρη, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας & Νέας Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ πλήθους επιστημόνων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων των ασθενών. Τη συνεργασία χαιρέτισαν και ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Έρευνας κ. Κώστας Φωτάκης καθώς και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας κ. Thomas Rachel μέσω βίντεο, καθώς οι υποχρεώσεις τους δεν τους επέτρεψαν να παραβρεθούν. 

Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ) και την Helmholtz Association, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στο πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου  στην Αθήνα (ACCC) συμμετέχουν επίσης εργαστήρια Ερευνητικών Κέντρων (ΕΙΕ, Δημόκριτος), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Παίδων «Αγία Σοφία», Άγιος Σάββας, Αττικό Νοσοκομείο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»).

Την πρωτοβουλία πλαισιώνουν και υποστηρίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ενδεικτικά ο Kαθ. Μ.-Α. Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), ο Δρ. Α. Πίντζας (ΕΙΕ), ο Καθ. Α. Μπάμιας (Νοσ. Αλεξάνδρα, ΕΚΠΑ) και ο Καθ. Α. Καττάμης (Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»). Στη διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Harald zur Hausen (DKFZ, Νόμπελ Ιατρικής 2008), η Καθηγήτρια A. Δημητρακοπούλου-Strauss (DKFZ) και η Καθηγήτρια P.T. Hammond (ΜΙΤ, ΗΠΑ).

Τα μέλη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), σε συνεργασία με μέλη της ερευνητικής, επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Ελλάδος, αντάλλαξαν θέσεις και απόψεις για την επιτυχή εφαρμογή των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Κέντρου Έρευνας της Αθήνας, για τον Καρκίνο (ΟΚΕΚ-Α) στο πρώτο Συμπόσιο επιστημόνων που διεξήχθη νωρίτερα την Παρασκευή, με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών του Helmholtz Association of German Research Centres και του German Cancer Research Center (DKFZ). 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την βραδιά, τόνισε ότι η λειτουργία ενός τέτοιου ερευνητικού κέντρου είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς το πεδίο έρευνας για τον καρκίνο είναι πολύ μεγάλο και τα κενά που υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή