«Δουνκέρκη»: Είκοσι χρόνια στη σκέψη του Κρίστοφερ Νόλαν

Η μεταφορά της ιστορικής στιγμής στη μεγάλη οθόνη
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 11:45

Για είκοσι χρόνια σκεφτόταν να κινηματογραφήσει την ιστορία της Δουνκέρκης, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν. Μάλιστα, τις ανησυχίες του αυτές είχε εκμυστηρευτεί στη σύζυγό του και παραγωγό Έμα Τόμας, με την οποία έχουν δημιουργήσει πολλές ταινίες, ανάμεσα τους και το φιλμ «The Dark Knight».

MELINDA SUE GORDON

«Θυμάμαι ότι μαζί με την Έμα και έναν φίλο ταξιδεύαμε, πριν από πολλά χρόνια, με σκάφος. Πιστεύαμε ότι το ταξίδι θα κρατούσε έξι με επτά ώρες, αλλά τελικά χρειάστηκαν 18 με 19. Είχε πάρα πολύ κρύο. Η θάλασσα ήταν τρικυμιώδης, με μεγάλα κύματα. Όταν τελείωσε αυτή η εμπειρία... βγήκαμε με μεγάλο σεβασμό για όσα πραγματικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περίφημης μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο σκηνοθέτης, μιλώντας μετά την προβολή της ταινίας στο Lincoln Ristorante Q & A.

Και από τότε του «καρφώθηκε» η ιδέα να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της Δουνκέρκης. «Πώς πραγματικά θα ήταν να μπεις σε μια βάρκα και να διασχίσεις τη θάλασσα, όπως τότε, και να μην βρίσκεσαι σε διακοπές; Αυτό είχε κολλήσει και στους δυο μας, για όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο Νόλαν.

Μεταφέροντας μια σημαντική ιστορική στιγμή στη μεγάλη οθόνη, ο Κρίστοφερ Νόλαν δημιούργησε ένα επικό πολεμικό δράμα, που βασίζεται στο περιστατικό της εκκένωσης της Δουνκέρκης στη Γαλλία, το οποίο έλαβε χώρα στους πρώτους μήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είχε άμεσο αντίκτυπο στη συνολική του έκβαση.

Επενδυμένη με τη μουσική του - βραβευμένου με Όσκαρ - Χανς Τσίμερ και με πρωταγωνιστές τον - πέντε φορές υποψήφιο για Όσκαρ - Κένεθ Μπράνα και τους Τομ Χάρντι, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς, Χάρι Στάιλς, Τζέιμς Ντ' Άρσι, Φιόν Γουάιτχεντ, Ανιουρίν Μπαρνάρντ, Τζακ Λόουντεν, Μπάρι Κέογκαν και Τομ Γκλιν - Κάρνι, η ιστορία εκτυλίσσεται σε στεριά, θάλασσα και αέρα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων βρίσκονται περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στη θάλασσα, βλέπουν το τέλος να πλησιάζει…

naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή