Κίνα: Στο φως οι μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες στον κόσμο

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 18:21
UPD:19:03

Κινέζοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τις μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες στον κόσμο, στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui της βορειοδυτικής Κίνας.

Οι χάντρες, φτιαγμένες από ένα τσόφλι αυγού και διαμέτρου μικρότερης των 2 χιλιοστών η καθεμία, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία τοποθεσία Qingtongxia, της Ύστερης Πλειστόκαινης Περιόδου.

«Είναι απίστευτο πόσο καλά είναι επεξεργασμένες, παρότι είναι τόσο μικρής διαμέτρου. Αποτελεί ένα σπάνιο εύρημα μεταξύ παρόμοιων στολιδιών που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου» δήλωσε ο Wang Huimin, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας της Ningxia.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι χάντρες δείχνουν την εξαιρετική δεξιοτεχνία και την αίσθηση του γούστου των αρχαίων ανθρώπων. Απαιτείται δε περαιτέρω έρευνα, για να προσδιοριστεί η ακριβής χρήση και σημασία αυτών των χαντρών.

Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκε επί πέντε χρόνια να κοσκινίσουν και να πλύνουν χιλιάδες κυβικά μέτρα βρομιάς, για να βρουν αυτές τις χάντρες. Η ανασκαφή στην περιοχή Qingtongxia αποτελεί ένα από τα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα της Κίνας το 2016, τα οποία αποκάλυψαν περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κεραμικά, διακοσμητικά, ακόμα και σπόρους φυτών.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή