Αλ. Τσίπρας: «Όχι» σε υπουργό Οικονομικών Ε.Ε. - παιδονόμο

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 13:21
UPD:14:25
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Την ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να πρωταγωνιστήσουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον διάλογο αυτόν καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του Νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε.

Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

«Η τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ ανοίγει ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει πάρα πολύ καιρό. Σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος», είπε και πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, για να τονίσει όμως ότι έχουμε ανάγκη και μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων.

Εξήγησε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν έχει ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή