Τις πληγές από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ μετράει η Κως

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017 13:36
UPD:15:43
A- A A+

Τις πληγές της μετράει η Κως μετά από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός.

Όπως έγινε γνωστό από υπουργείο Υγείας, 12 από τα 115 άτομα που προσήλθαν ή μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού έχρηζαν νοσηλείας. Για τους επτά -εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση τέσσερα άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (τρεις άντρες - δύο αλλοδαποί και ένας Έλληνας) και μία γυναίκα Ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή άλλων τριών τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (δύο άντρες 1 Έλληνας και ένας αλλοδαπός και μία γυναίκα αλλοδαπή). Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν πέντε άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές ανακοινώθηκε πως άμεσα ξεκινά ο έλεγχος της καταλληλότητας των κτηρίων τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις του σεισμού στις υποδομές σημειώνοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο λιμάνι.

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Όπως έγινε γνωστό, το λιμάνι έχει υποστεί ρηγματώσεις και θα χρειαστούν εκτεταμένες παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του, ενώ όλες οι άλλες υποδομές του νησιού - ύδρευση, ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο - λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε ότι η Κως άντεξε, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Κω. «Από εδώ και πέρα, κάθε λεπτό που περνά δείχνει ότι το νησί επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» πρόσθεσε.

EURONEWS

Τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω και αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει ξανά λειτουργικό και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες, συμπλήρωσε.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα διαχειρίσιμη» την κατάσταση. Όπως ανέφερε ο κ. Τόσκας, ο οποίος μετέβη τα ξημερώματα στο νησί, σταδιακά «η κανονικότητα στο νησί αποκαθίσταται πλήρως».

«Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει. Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο» είπε, προσθέτοντας: «Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό. Και οι τουρίστες. Δεν υπάρχει πανικός».

«Τα κτήρια άντεξαν»

Για «περιορισμένες επιπτώσεις» από τον σεισμό έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm». «Τα κτήρια άντεξαν» δήλωσε ο κ. Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο νησί.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «τα όποια κτήρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής» και «είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις». «Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» πρόσθεσε.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο

REUTERS/COSTAS BALTAS

Το αεροδρόμιο της Κω λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ανέφερε η Fraport Greece, σε ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου.

Η Fraport Greece διευκρίνισε ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση.

Αναφορικά με τις ήδη προγραμματισμένες πτήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία, «παρατηρούνται μόνο μικρές καθυστερήσεις, οι οποίες αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή