ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχος του υπ. Δικαιοσύνης προειδοποιεί την Ευρώπη για κυβερνοεπιθέσεις

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 07:00
UPD:07:40
REUTERS/KACPER PEMPEL

Η αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών έχει υποστηρίξει ότι οι υποκλοπές διενεργήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές και να βοηθήσει τελικά τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει. 

Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιδράσουν στις προσπάθειες της Ρωσίας ή άλλων να χρησιμοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις για να επηρεάσουν τις εκλογές τους, προειδοποίσε ένας πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Τζον Κάρλιν, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επέβλεπε την δίωξη εγκληματιών του διαδικτύου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν αρκετά για να εμποδίσουν την υποκλοπή και διάδοση ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά την προεδρική προεκλογική περίοδο το 2016. «Αυτά που κάναμε έγιναν πολύ αργά», είπε ο Κάρλιν στη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. «Δεν φέραμε καθόλου στο τραπέζι το θέμα αποτροπής (των επιθέσεων)», είπε.

Η αμερικανική κοινότητα μυστικών υπηρεσιών έχει υποστηρίξει ότι οι υποκλοπές διενεργήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές και να βοηθήσει τελικά τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες χάκινγκ επανειλημμένα.

Ο Κάρλιν είπε ότι χώρες που προετοιμάζονται για εκλογές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν δυναμικά και γρήγορα σε κυβερνοεπιθέσεις. «Πριν τις εκλογές, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείεα αλλά και για εταίρους όπως η Γερμανία, όπως η Γαλλία, να ξεκαθαρίσουν πού θέτουν την κόκκινη γραμμή, ότι θα υπάρξει έντονη προσπάθεια αποτροπής (των επιθέσεων)» πρόσθεσε ο Κάρλιν.

Φέτος έχουν προγραμματιστεί εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Κάρλιν παραιτήθηκε από τη θέση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο πέρσι και τώρα διευθύνει το τμήμα ρίσκου και διαχείρησης κρίσεων στη δικηγορική εταιρεία Morrison & Foerster LLP.

Δημοφιλή