Ολυμπιακοί Αγώνες: Κίνημα ακτιβιστών κατά της Βουδαπέστης 2024

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 21:35
UPD:21:59
EPA/MARTIAL TREZZINI

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, περίπου 50.000 άτομα έχουν υπογράψει ήδη, σε διάστημα 5 ημερών, το αίτημα των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος κατά της υποψηφιότητας της ουγγρικής πρωτεύουσας.

A- A A+

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας και στη δημοτική αρχή της Βουδαπέστης η απόφαση ακτιβιστικής τοπικής οργάνωσης να συγκεντρώσει υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κατά της υποψηφιότητας της πρωτεύουσας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ, περίπου 50.000 άτομα έχουν υπογράψει ήδη, σε διάστημα 5 ημερών, το αίτημα των υποστηρικτών του δημοψηφίσματος κατά της υποψηφιότητας της ουγγρικής πρωτεύουσας.

«Αυτός που αγαπά τη Βουδαπέστη υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπογράφει. Δεν έχει κανένα νόημα να ταχθεί κατά της διοργάνωσης των Αγώνων», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση Μ1 ο δήμαρχος της πόλης, Ιστβάν Τάρλος.

«Οι Ούγγροι αθλητές αξίζουν αυτούς τους Αγώνες» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βουδαπέστη θα αναλάβει μόνο κάποιες από τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών.

Η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, θα είναι σεμνή απέναντι στις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για το 2024, του Παρισιού και του Λος Άντζελες, με προϋπολογισμό που αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις και περιορίζεται στα 2,4 δις ευρώ.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε την Πέμπτη την εκστρατεία για το δημοψήφισμα και την ακύρωση της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης, επισημαίνοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Για να τα καταφέρουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 138.000 υπογραφές.

Το ερώτημα που προτείνεται και υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: «Συμφωνείτε με την ιδέα ότι ο δήμος Βουδαπέστης αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;».

Το όνομα της πόλης στην οποία θα ανατεθεί η διοργάνωση του 2024 θα ανακοινωθεί από την ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου, στη Λίμα.

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές Μεταδόσεις