Αττικός αμφορέας, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 13:20
UPD:05/07/2016 13:34
A- A A+

Αττικός μελανόμορφος αμφορέας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της δημοπρασίας που έχει προγραμματίσει ο οίκος Christie's του Λονδίνου, για την Τετάρτη 6 Ιουλίου, αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Ο αμφορέας ταυτοποιήθηκε από τον Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη, αρχαιολόγο - ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με φωτογραφίες που είχαν κατασχεθεί από τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας το 2007, στη Φθιώτιδα.

Ο Δρ. Τσιρογιάννης έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ. ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα, ώστε να μην προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Ο μελανόμορφος αμφορέας κατασκευάστηκε περί το 540 - 530 π.Χ. από αττικό εργαστήριο.
Η μια πλευρά του αγγείου εικονίζει έναν γενειοφόρο πολεμιστή να φορά κοντό χιτώνα και περικνημίδες και έναν ακόλουθο να στέκεται μπροστά του, ενώ στην άλλη όψη του εικονίζεται ένας έφιππος με κοντό χιτώνα, ο οποίος κρατά δόρυ στο αριστερό χέρι του. 

 Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 15.000 έως 25.000 στερλίνες. Ως προέλευση του αγγείου αναφέρεται η αγορά τέχνης του Λος Άντζελες, πριν από το 1996 και ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς χρονολογία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή