Βάσεις στις κουρδικές περιοχές της Συρίας δημιουργούν οι ΗΠΑ

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 23:32
UPD:23:36
REUTERS/RODI SAID

Οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν μια εκτεταμένη περιοχή στη βόρεια Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011 (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη δημιουργία αεροπορικής βάσης στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βόρεια Συρία και προχωρούν στην κατασκευή δεύτερης βάσης που θα έχει διπλή, στρατιωτική και πολιτική χρήση, ανέφερε κουρδικός ιστότοπος.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος BasNews με έδρα την Αρμπίλ, επικαλούμενος στρατιωτική πηγή από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική δύναμη των οποίων είναι ένοπλοι Κούρδοι, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των έργων για διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης στην πετρελαϊκή πόλη Ρμέιλαν, στην επαρχία Χάσακα, έχει ολοκληρωθεί, ενώ κατασκευάζεται και νέα αεροπορική βάση νοτιοανατολικά του Κομπάνι, πάνω στα τουρκικά σύνορα.

Η πηγή στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει επίσης αραβικές ένοπλες οργανώσεις, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και τεχνικοί.

Αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας είχαν κάνει γνωστό πρόσφατα ότι ο διάδρομος στη Ρμέιλαν χρησιμοποιείται από αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα για παραδόσεις εφοδίων και επιμελητεία.

Οι ΗΠΑ έστειλαν δεκάδες μέλη των δυνάμεων ειδικών επιχειρησεών τους το 2015 στη βόρεια Συρία για να συμβουλεύσουν τις δυνάμεις των Κούρδων και της συριακής αντιπολίτευσης στη μάχη τους εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Έριξαν επίσης από αερός πολεμοφόδια σε αντάρτες στη συγκεκριμένη επαρχία.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί σύμβουλοι, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού, βοήθησαν Σύρους αντάρτες με επικεφαλής τους Κούρδους να περικυκλώσουν και να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Σαντάντι από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παρέμειναν μακριά από την πρώτη γραμμή, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν μια εκτεταμένη περιοχή στη βόρεια Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011. Η πολιτοφυλακη τους, οι YPG, έχουν γίνει μείζων εταίρος στον υπο τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Υποστηρίζονται όμως και από τη Ρωσία.

Οι στρατιωτικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας έχουν ενισχυθεί και βαθύνει παρά τις ανησυχίες της νατοϊκής συμμάχου Τουρκίας, η οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το κόμμα PYD των Κούρδων της Συρίας λόγω των σχέσεών του με το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή